Bλεφαρίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

vlefaritida2Βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης φλεγμονή των βλεφάρων. Οφείλεται σε ερεθισμούς που προκαλούνται από σκόνη, καπνό και ξένα σώματα. Φλεγμονές στα χείλη των βλεφάρων μπορεί, επίσης, να παρουσιάζονται στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας λόγω του ξηρού, φολιδωτού και ερεθισμένου δέρματος. Ακόμη και στην περίπτωση ενός κρυολογήματος με αυξημένες εκκρίσεις στην περιοχή των ματιών και ερεθισμένο επιπεφυκότα, είναι πιθανόν να παρατηρηθεί και φλεγμονή των βλεφάρων.

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή ως χρόνια κατάσταση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και συχνά κοκκίνισμα του ματιού. Οι φλεγμονές στο εξωτερικό των βλεφάρων έχουν συνήθως έντονο κόκκινο χρώμα, είναι επώδυνες, και σχηματίζουν φολίδες και κρούστες που κολλάνε τόσο πολύ ώστε να μην μπορούν πλέον τα βλέφαρα να ανοίξουν. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται συνήθως μετά τον ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση βλεφαρίτιδας ελλοχεύει ο κίνδυνος να μολυνθούν και οι αδένες των βλεφάρων (μεϊβομιανοί ή αδένες του Meibomio), με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί σταδιακά μια κοκκιωματώδης φλεγμονή που περιγράφεται ως χαλάζιο.

Μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων είναι δυνατόν να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Ορισμένες φορές αποτελεί ένδειξη μη διαγνωσμένων ως τότε διαταραχών όρασης που μπορούν να ξεπεραστούν με γυαλιά.

Αντιμετώπιση

Για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας ενδείκνυνται πολλές καθημερινές πλύσεις των ματιών με αποστειρωμένο χλιαρό νερό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήστε για κάθε μάτι και κάθε φορά ένα βαμβακερό μαντίλι μιας χρήσης ή, ακόμη καλύτερα, αποστειρωμένες κομπρέσες. Προσέξτε ώστε ο καθαρισμός να γίνεται πάντα με κατεύθυνση προς τη ρίζα της μύτης.

Οι κολλημένες κρούστες στις βλεφαρίδες θα πρέπει πριν από τον καθαρισμό να μαλακώνουν με υγρές, χλιαρές κομπρέσες. Προσέξτε στη συνέχεια να μην ερεθιστούν ξανά οι μολυσμένες βλεφαρίδες από σκόνη και καπνό. Μερικές φορές βοηθά στην αντιμετώπιση ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Εφόσον η βλεφαρίτιδα δεν υποχωρήσει μέσα σε 2 με 3 μέρες, ο γιατρός θα πρέπει να διαπιστώσει εάν πρόκειται για μια βακτηριακή μόλυνση. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγήσει αντιβακτηριακό κολλύριο.

Στη βλεφαρίτιδα λόγω κρυολογήματος ή νευροδερματίτιδας πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα αυτές οι πρωτοπαθείς ασθένειες.

Δείτε επίσης