Καρδιακή ανεπάρκεια: H αντιμετώπιση

kardiakh aneparkeia 44Yπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής, αλλά δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία της πάθησης.

Για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, η πιο αποτελεσματική αγωγή περιλαμβάνει συνδυασμό διουρητικών, ανταγωνιστών υποδοχέων αγγειοτασίνης II και βήτα αναστολέων.

Τα φάρμακα αυτά δεν είναι πάντα κατάλληλα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλα, όπως τα ινότροπα. Καθώς η υπέρταση είναι η συνηθέστερη αιτία διόγκωσης του μυοκαρδίου, ο έλεγχος της πίεσης του αίματος μπορεί να προλάβει, να μειώσει, ακόμα και να αντιστρέψει τη διόγκωση.

Λαμβάνω αγωγή διουρητικών. Τι αποτελέσματα έχουν;

Τα διουρητικά διεγείρουν τα νεφρά ώστε να απομακρύνουν περισσότερο νερό από το αίμα. Κατά την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να συγκεντρωθεί περίσσεια υγρού στο σώμα. Το υγρό στους πνεύμονες προκαλεί δύσπνοια. Έτσι, τα διουρητικά προκαλούν απώλεια νερού, μειώνουν το πρήξιμο στους αστραγάλους και βελτιώνουν την αναπνοή. Αν ο γιατρός σας χορηγήσει διουρητικά γρήγορης δράσης, όπως η φουροσεμίδη και η βουμετανίδη, θα χρησιμοποιείτε την τουαλέτα πολλές φορές μετά τη λήψη τους. Μπορεί να χρειαστείτε χάπια καλίου για να αναπληρώσετε αυτό που χάσατε (τα διουρητικά αυξάνουν την απώλεια καλίου).

Ο γιατρός μου χορήγησε ινότροπα φάρμακα. Ποια είναι η δράση τους;

Τα ινότρομα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την ισχύ με την οποία συστέλλεται το μυοκάρδιο, αυξάνοντας την εξώθηση του αίματος από την καρδιά. Με άλλα λόγια, αυξάνουν τη δύναμη της καρδιάς, έτσι ώστε να διοχετεύει περισσότερο αίμα με κάθε χτύπο. Το συνηθέστερο φάρμακο είναι η διγοξίνη, που προέρχεται από το φυτό διγιτάλη και χρησιμοποιείται πάνω από 200 χρόνια.

Η μητέρα μου παίρνει αναστολείς ΜΕΑ αλλά έχει πολύ άσχημο ξερό βήχα – μπορεί να το αποφύγει αυτό;

Η μητέρα σας είναι άτυχη, διότι οι αναστολείς ΜΕΑ (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης) κάνουν πολύ καλό στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, αφού βελτιώνουν τη συστολή της καρδιάς και μειώνουν, έτσι, την κούραση και τη δύσπνοια, βελτιώνοντας, μάλιστα, και την ικανότητα άσκησης. Ωστόσο, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν βήχα ως παρενέργεια και για κάποιον λόγο ο βήχας αυτός παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Ο γιατρός της μητέρας σας θα ελέγξει αν ο βήχας προκαλείται από υγρό στους πνεύμονες της και, αν όχι, πιθανώς θα χορηγήσει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο, όπως ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης II.

Υπάρχουν ιατρικές συσκευές που είναι σε θέση να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας;

Ναι. Υπάρχουν συσκευές που είναι δυνατό να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να παρατείνουν την επιβίωση σε ορισμένες ομάδες ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο αυτόματος εμφυτεύσιμος καρδιοανατάκτης απινιδωτής (ΑΕΚΑ) βοηθά στην πρόληψη μοιραίων αρρυθμιών. Ο αμφικοιλιακός βηματοδότης λειτουργεί ως κανονικός βηματοδότης, με τη διαφορά ότι έχει ένα επιπλέον καλώδιο για να συγχρονίζει τις συστολές της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας. Είναι, επίσης, δυνατό να εμφυτευτούν μηχανικές «συσκευές κυκλοφορικής υποβοήθησης» σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα μου ο αμφικοιλιακός βηματοδότης;

Αν η μητέρα σας εμφανίζει καθυστερημένη ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά, υπάρχει 50% πιθανότητα να βελτιωθούν τα συμπτώματα της με τον αμφικοιλιακό βηματοδότη.

Υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν την καρδιακή ανεπάρκεια;

Υπάρχουν επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας με τη χρήση μοσχεύματος (CABG). Η βαλβιδική επέμβαση είναι αναγκαία, αν η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από μη φυσιολογική βαλβίδα. Για ορισμένα άτομα με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η μεταμόσχευση καρδιάς ή η επέμβαση για την εμφύτευση καρδιακής αντλίας που ονομάζεται συσκευή υποβοήθησης αριστερής κοιλίας (LVAD).

Δείτε επίσης