Κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα μηνών της ζωής του το μωρό σας δουλεύει περισσότερο από όσο σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της μεταγενέστερης ύπαρξης του.
Κατά τη διάρκεια αυτού του απίστευτου πρώτου χρόνου το μωρό σας ξεκινά από πλήρως εξαρτώμενο και καταφέρνει να περπατήσει, να ταΐσει τον εαυτό του ακόμα και να πει μερικές λέξεις. Αν και τα αναπτυξιακά επιτεύγματα κάθε μωρού είναι διαφορετικά, τα ακόλουθα μηνιαία στάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γενικός οδηγός.
Πρώτος μήνας – Πρώτο χαμόγελο. Ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του μωρού σας είναι το πρώτο του χαμόγελο. Αν και θα βλέπετε συχνά ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του, ένα βρέφος σπάνια έχει αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό χαμόγελο, μέχρι να περάσει ο πρώτος μήνας, συνήθως μέχρι την όγδοη εβδομάδα.
Δεύτερος μήνας – Αναγνώριση φωνής. Μέχρι το δεύτερο μήνα ζωής το μωρό σας θα μπορέσει να διαφοροποιήσει τους ανθρώπους από τα αντικείμενα, με τους πρώτους να αποσπούν μία πολύ πιο άμεση αντίδραση. Το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει τη φωνή σας. Συνεπώς, μπορεί να δείτε ότι το μωρό που ουρλιάζει, όταν είναι με τη νταντά, ηρεμεί αμέσως, μόλις ένας γονιός μπαίνει στο δωμάτιο και μιλά με μία ήρεμη φωνή.
Τρίτος μήνας – Ανεξάρτητο παιχνίδι. Ένα μωρό ηλικίας 3 μηνών μπορεί να παίξει για περίπου 10 με 15 λεπτά κάθε φορά με ελάχιστη συμμετοχή του γονιού. Το μωρό σε αυτή την ηλικία αποσπάται πιο εύκολα και μπορεί ακόμα να σταματήσει το θηλασμό, για να δει ή να ακούσει κάτι που του τραβάει την προσοχή. Το μωρό θα περνά χρόνο κοιτάζοντας επίμονα τα αντικείμενα – μια εικόνα, ένα κινούμενο παιχνίδι, το χέρι του.
Τέταρτος μήνας – Παιχνίδια στον καθρέπτη. Ένα ορόσημο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανάπτυξης είναι η συμπεριφορά του παιδιού σας μπροστά σε έναν καθρέπτη. Κρατήστε το μπροστά στον καθρέπτη και δείτε το να χαμογελάει. Όταν η εικόνα που βλέπει του χαμογελά, το μωρό ενθουσιάζεται και αρχίζει να μουρμουρίζει. Θα το παραξενέψει που σας βλέπει διπλούς, και θα κοιτάζει συνεχώς εσάς και μετά ξανά τον καθρέπτη.
Πέμπτος μήνας – Αγχος προς τους ξένους. Στους πέντε μήνες το μωρό σίγουρα διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στους γονείς του και στους ξένους. Για πρώτη φορά μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι πιο προσεκτικό μπροστά σε ξένους.
Έκτος μήνας – Τροφές που τρώγονται με το χέρι. Ένα μωρό έξι μηνών βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τη μισή από την ώρα κατά την οποία είναι ξύπνιο. Μέχρι αυτή την ηλικία μπορεί οι στερεές τροφές να αποτελούν μέρος της διατροφής του. Πάνε οι ημέρες που το μωρό σας ήταν ικανοποιημένο, όταν το ταΐζατε εσείς. Τώρα που έχει βελτιωθεί η επιδεξιότητα του θέλει να πάρει κομμάτια φαγητού και να τα βάλει στο στόμα του και οπουδήποτε αλλού του υπαγορεύει η διάθεση του.
Έβδομος μήνας – Περισσότερη κινητικότητα. Οι αυξημένες κινητικές ικανότητες δίνουν στο βρέφος ηλικίας επτά μηνών μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Ενώ θέλει να ανοίξει τα φτερά του, θέλει να το κάνει ταυτόχρονα κάτω από τη δική σας καθησυχαστική παρουσία. Μην εκπλαγείτε, εάν κάθε φορά που φεύγετε από το δωμάτιο το μωρό σας κλαίει. Το βρέφος που ήταν ικανοποιημένο μέχρι τώρα να περνά το χρόνο του μέσα στο πάρκο, μπορεί ξαφνικά να επαναστατήσει, εάν δεν είστε στο ίδιο δωμάτιο.
Όγδοος μήνας – Αγχος αποχωρισμού. Ένα μωρό οχτώ μηνών είναι εμφανώς προσκολλημένο στο γονιό που του παρέχει περισσότερη φροντίδα. Το άγχος του αποχωρισμού συχνά εμφανίζεται σε αυτή την ηλικία και μπορεί να διαπιστώσετε ότι φεύγοντας ο δωμάτιο του προκαλείτε πανικό. Το μωρό παλαιότερα δεν το ενοχλούσαν οι ξένοι και μπορεί να φοβάται το γείτονα ή ακόμα τον παππού ή τη γιαγιά. Επίσης, μπορεί να κλαίει ασταμάτητα, όταν φτάνει στο σπίτι η νταντά, ακόμα και εάν τη γνωρίζει καλά. Αυτή αντίδραση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Κρατήστε το παιδί σας αγκαλιά και καθησυχάστε το ότι θα επιστρέψετε σύντομα. Πάντα να ενημερώνετε το παιδί σας ότι φεύγετε και ότι θα επιστρέψετε.
Ένατος μήνας – Νέα παιχνίδια. Ένα βρέφος εννιά μηνών είναι αρκετά αναπτυγμένο, ώστε να πλήττει. Αυτό το μαθαίνει, επειδή η μνήμη του είναι πιο αναπτυγμένη. Συνεπώς, το βρέφος αναζητά καινούρια ερεθίσματα και το παιχνίδι που κατά τη διάρκεια της νύχτας το διασκέδαζε στο παρελθόν, ξαφνικά παύει να είναι φέρον.
Δέκατος μήνας – Μίμηση. Ένα μωρό δέκα μηνών μπορεί να αρχίσει να λέει όχι. Το παιδί αναπτύσσει επίσης την έννοια της ιδιοκτησίας μπορεί για πρώτη φορά να διαχωρίσει τα παιγνίδια που ανήκουν σε αυτό και στο αδερφάκι του. Θα παρατηρήσετε επίσης πόσο η μίμηση παίζει ρόλο στη μάθηση του παιδιού σας. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ένα μωρό μπορεί να σας προσφέρει κομμάτια φαγητού. Κατόπιν μπορεί να προσπαθήσει να σας πλύνει το πρόσωπο και τα χέρια.
Ενδέκατος μήνας – Έλεγχος της εξουσίας. Αν και δεν είναι πάντα συνεργάσιμο, το 11 μηνών μωρό σας αναζητά την έγκριση σας και θα προσπαθήσει να αποφύγει την αποδοκιμασία σας. Εν τούτοις, το μωρό θα προσπαθεί να δοκιμάζει την ανοχή σας. Μόλις το βάλετε για ύπνο, μπορεί να σας φωνάζει κάθε πέντε λεπτά. Ταυτόχρονα κάθε παράκληση σας έχει την τάση να την αντιμετωπίζει με ένα ηχηρό όχι. Σε αυτή την ηλικία το όχι μερικές φορές σημαίνει ναι.
Δωδέκατος μήνας – Εκρήξεις θυμού. Στην ηλικία των 12 μηνών κάποια βρέφη μπορεί να αρχίσουν να έχουν εκρήξεις θυμού. Το παιδί που έτρωγε με προθυμία μπορεί να γίνει εκλεκτικό. Τα προβλήματα ύπνου είναι συνηθισμένα σε αυτή την ηλικία.