Κρούσματα μετάδοσης φυματίωσης από γάτα σε άνθρωπο στην Αγγλία

gata 2014Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά αναφέρθηκαν κρούσματα μετάδοσης φυματίωσης από γάτες σε ανθρώπους η οποία συνέβη στην Αγγλία. Συνολικά μολύνθηκαν τέσσερα άτομα – οι δύο από την ίδια οικογένεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) ο οποίος υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας. Τα κρούσματα καταγράφηκαν το 2013 αλλά δημοσιοποιήθηκαν μόλις χθες.

«Τα περιστατικά αυτά αποτελούν πολύ σπάνια περίπτωση μετάδοσης ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους», δήλωσε η Ντίλις Μόργκαν, ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και επικεφαλής του Τμήματος Γαστρεντερικών, Αναδυόμενων & Ζωονοτικών Λοιμώξεων του PHE.

Δύο από τους ασθενείς εκδήλωσαν την ασθένεια από βόειο βάκιλο της φυματίωσης (mycobacterium bovis ή m. Bovis). Το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο στα βοοειδή και σε άλλα σπονδυλωτά ζώα. Οι άλλοι δύο ασθενείς εκδήλωσαν μια ανενεργή μορφή της νόσου.

Να σημειωθεί ότι ο βόειος βάκιλος της φυματίωσης είναι σπάνιος στις γάτες – προσβάλλει κυρίως τα βοοειδή και άλλα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η μετάδοση της φυματίωσης

Μέσα σε λίγες εβδομάδες μολύνθηκαν εννέα κατοικίδιες γάτες στην πόλη Νιούμπερι της κομητείας του Μπέρκσαϊρ, στην Αγγλία. Οι έξι από τις γάτες πέθαναν εξαιτίας της φυματίωσης ή τους έγινε ευθανασία, δύο επέζησαν και μία διέφυγε από το σπίτι. Επτά από τις γάτες είχαν πληγές από δάγκωμα ζώου, οι οποίες πιστεύεται ότι πιθανότατα προκλήθηκαν από κουνάβια, τα οποία αποτελούν φορείς του μικροβίου που προκαλεί βόειο φυματίωση.

Οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας εξέτασαν 24 ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τις 9 γάτες, διαπιστώνοντας ότι τελικά οι τέσσερις είχαν μολυνθεί από αυτές.

Η μετάδοση του υπαίτιου βακτηρίου από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους μπορεί να συμβεί όταν κάποιος εισπνεύσει ή καταπιεί βακτήρια που απορρίπτει το ζώο ή όταν μολυνθούν κοψίματα ή πληγές στα χέρια του όταν φροντίζει μολυσμένα ζώα.

Δείτε επίσης