Ο χαλκός “τρέφει” το μελάνωμα και άλλους καρκίνους

xalkos1Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ότι η ανάγκη για χαλκό ορισμένων μορφών καρκίνου μπορεί τελικά να είναι το αδύναμο σημείο τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι καρκίνοι που προκύπτουν από μετάλλαξη ενός γονιδίου που λέγεται BRAF χρειάζονται χαλκό για να αναπτυχθούν. Το εύρημα αυτό δηλώνει ότι η χορήγηση φαρμάκων που θα αποτρέπουν την απορρόφησή του χαλκού από το σώμα των ασθενών μπορεί να αναχαιτίσει τον καρκίνο τους.

Το γονίδιο BRAF παίζει ρόλο στη ρύθμιση της κυτταρικής διαίρεσης και διαφοροποίησης και όταν μεταλλάσσεται τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Το 2002, δείχθηκε ότι ένα ελαττωματικό BRAF αποτελεί αιτία για ορισμένους καρκίνους. Επίσης έγινε γνωστό ότι ορισμένες κληρονομικές μεταλλάξεις του BRAF προκαλούν ανωμαλίες κατά την γέννηση ενός μωρού.

Χαλκός και καρκίνοι

Στους καρκίνους που χρειάζονται χαλκό συμπεριλαμβάνεται το μελάνωμα που αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, και ορισμένοι καρκίνοι του μαστού, του πνεύμονα και του θυρεοειδούς αδένα. Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει κυρίως στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως είναι οι σπόροι (σουσάμι, κάσιους, σόγια, ηλιόσποροι, φακές και καρύδια).

Αν και οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι ο χαλκός να είναι αιτία του καρκίνου, εκτιμούν ότι είναι απαραίτητος για την εξέλιξη ορισμένων καρκίνων, έπειτα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια και στο εργαστήριο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, μπλόκαραν την πρόσληψη χαλκού σε καρκινικούς όγκους με μεταλλαγμένο γονίδιο BRAF και οι καρκίνοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται. Αυτό ίσχυε ακόμα και σε κύτταρα ανθεκτικά στις θεραπείες που στοχεύουν την συγκεκριμένη μεταλλαγή.

«Οι καρκίνοι με μετάλλαξη στο γονίδιο BRAF όπως το μελάνωμα φαίνεται πως χρειάζονται χαλκό για να αναπτυχθούν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κρίστοφερ Κάουντερ, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke της Βορείου Καρολίνας.

Να σημειωθεί ότι ο χαλκός, όταν βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο σώμα, έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δείτε επίσης