28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 18%

giaourti 4 diavhtish 4Λίγες κουταλιές γιαούρτι την ημέρα κάνουν τον διαβήτη πέρα.

Καταναλώνοντας 28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνονται κατά 18% οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε μελέτη τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό BMC Medicine.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα αυτό από μια μετα-ανάλυση (ανάλυση προηγούμενων μελετών), η οποία έγινε σε δύο φάσεις.  Στην πρώτη φάση, ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μακροχρόνιες μελέτες για τη διατροφή και την υγεία, στις οποίες σχεδόν 200.000 εθελοντές συμπλήρωναν επί έως και 30 χρόνια αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας.

Κατά την έναρξη των μελετών, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από διαβήτη τύπου 2, αλλά στο τέλος είχαν εκδηλώσει την ασθένεια 15.156 άτομα.

Λίγες κουταλιές την ημέρα

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 δεν επηρεάστηκε από την κατανάλωση γάλακτος αλλά το γιαούρτι ασκούσε προστατευτική δράση.

Στη δεύτερη φάση της μετα-ανάλυσης, οι ερευνητές υπολόγισαν στοιχεία από άλλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει ακόμα 300.000 εθελοντές.  Έτσι κατέληξαν στο τελικό συμπέρασμα ότι 28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνουν κατά 18% του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

«Το γιαούρτι έχει και πρέπει να έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

Να σημειωθεί  ότι δεν είναι η πρώτη φορά του το γιαούρτι συνδέεται με αυτό τον θετικό ρόλο απέναντι στο διαβήτη, άλλωστε η προαναφερθείσα μελέτη ήταν μια μετα-ανάλυση.

Δείτε επίσης