Σφυροδακτυλία στο πόδι

sfirodaktiliaΗ σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι μία κατάσταση όπου η τελευταία φάλαγγα των δακτύλων του ποδιού είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται υπερκεράτωση ή κάλος  στην ραχιαία επιφάνεια από την πίεση του παπουτσιού. Καθώς το δάκτυλο πιέζεται από το παπούτσι, προκαλείται πόνος.

Σε αντίθεση με το ρόζο (κότσι) που προσβάλλει μόνο το μεγάλο δάκτυλο, η σφυροδακτυλία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο. Συνήθως εμφανίζεται στο δεύτερο δάκτυλο αλλά και στο τρίτο.

Γενικά, προσβάλλονται και οι δύο αρθρώσεις του δακτύλου, το δάκτυλο λυγίζει προς τα πάνω και μοιάζει έτσι με νύχι αρπακτικού.

Όταν η παραμόρφωση είναι βαριά, η βάση του δακτύλου κάμπτεται, σηκώνεται μακριά από το έδαφος και η γωνίωση του δακτύλου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οξεία, μια κατάσταση που ονομάζεται γαμψοδακτυλία. Η γαμψοδακτυλία συνήθως επηρεάζει όλα τα δάκτυλα (πλην του μεγάλου).

Οι παραμορφώσεις αυτές έχουν συνήθως σε κάποιο βαθμό κληρονομικό υπόστρωμα ενώ πολλές φορές συνυπάρχουν με νευρολογικές παθήσεις, με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η μεγάλο βλαισό δάκτυλο (κότσι). Τα ακατάλληλα υποδήματα οπωσδήποτε επιβαρύνουν την πάθηση.

Σημεία και συμπτώματα

  • Δάκτυλο σε κάμψη που μοιάζει με νύχι αρπακτικού ή με σφυρί.
  • Πόνος και δυσκολία στην κίνηση του δακτύλου.

Τα στενά υποδήματα μπορεί να προκαλέσουν σφυροδακτυλία. Η πάθηση όμως τείνει να είναι κληρονομική. Η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις εξαιτίας διαβήτη. Μία άλλη μορφή σφυροδακτυλίας χαρακτηρίζεται από παραμόρφωση στην άκρη του δακτύλου που το κάνει να μοιάζει με σφυρί.

Πόσο σοβαρή είναι η σφυροδακτυλία; Η σφυροδακτυλία μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη βάδιση όπως και σε άλλες κινήσεις.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της σφυροδακτυλίας είναι τα ακατάλληλα παποτύσια (πολύ στενά και με ψηλό τακούνι). Σε αρχικά στάδια, η παραμόρφωση αυτοδιορθώνεται όταν το υπόδημα είναι άνετο. Στην συνέχεια όμως η παραμόρφωση γίνεται μόνιμη ως συνέπεια της ρίκνωσης των τενόντων και των συνδέσμων του δακτύλου.

Θεραπεία

Ο γιατρός σας ή ένας ποδίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει μια ορθωτική συσκευή, για να αλλάξει τη θέση του δακτύλου και να μειώσει την πίεση και τον πόνο.

Είναι επίσης σημαντικό να φοράει κανείς παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και έχουν επαρκές φάρδος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις η πάθηση μπορεί να απαιτεί εγχείρηση.

Δείτε επίσης