Μη νευρολογικοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές μνήμης

mnhmh 5 paragontesΓράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η διαταραγμένη μνήμη αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που μειώνει δραματικά το επίπεδο ζωής των πασχόντων. Σε αρκετούς πάσχοντες η νευρολογική εξέταση είναι αρνητική για νόσο Alzheimer ή άλλο νευρολογικό πρόβλημα. Κατά τη σωστή παθολογική εξέταση μπορεί να χρειαστούν ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Οι πιο συνήθεις μη νευρολογικοί παθολογικοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές μνήμης είναι:

Η κατάχρηση τοξικών ουσιών και φαρμάκων

Η συνηθέστερη τοξική ουσία που προκαλεί διαταραχές μνήμης είναι το αλκοόλ.

H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών, ένα ποτό την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω, ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.

Όσον αφορά τα φάρμακα συνηθέστερα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη προκαλώντας καταστολή ή σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Η αϋπνία

Η έλλειψη ξεκούραστου και καλής ποιότητας ύπνου είναι πολλές φορές το αίτιο της λήθης.

Ο θόρυβος, το φως, η επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, τα “βαριά” γεύματα, ο καφές, οι ακραίες θερμοκρασίες στα σωματικά λουτρά, η κατάχρηση αλκοόλ, το stress, τα ακατάστατα ωράρια είναι παράγοντες που συχνά προκαλούν αυπνίες και πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Οργανικά νοσήματα που προκαλούν επίμονες αϋπνίες είναι καρδιακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα.

Η υπερκόπωση και τα σύνδρομα κόπωσης

Στην υπερκόπωση μετά από μια περίοδο επίπονης πνευματικής εργασίας εμφανίζεται σημαντική πτώση της ενεργειακής εφεδρείας του οργανισμού, φαινόμενο που συχνά εκδηλώνεται με αδυναμία συγκέντρωσης, σύνδρομο κόπωσης κακή μνήμη. Ανεξαρτήτως αιτιολογίας όλα τα σύνδρομα κόπωσης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές μνήμης.

Οι ορμονικές διαταραχές

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της κατηγορίας είναι ο υποθυρεοειδισμός. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση ενεργών μεταβολικών αντιδράσεων και την διατήρηση πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης.

Η αρτηριοσκληρυντική νόσος

Στην αρτηριοσκλήρυνση αναπτύσσεται αρτηριοσκληρυντική πλάκα στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα την κακή άρδευση των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι συνηθέστεροι από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης είναι ο διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα, η υψηλή ομοκυστείνη, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Η έλλειψη βιταμινών ηλεκτρολυτών ιχνοστοιχείων

Η έλλειψη βιταμινών ιχνοστοιχείων και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν επίμονες διαταραχές μνήμης.

Η πιο συνήθης παθολογική κατάσταση που προκαλεί ανεπάρκεια μνήμης είναι η σιδηροπενία. Σιδηροπενία είναι η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό. Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια.

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η κακή παροχή αίματος στο εγκεφαλικό κύτταρο

Η επαρκής καρδιακή παροχή και η επαρκής οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων είναι σημαντικοί προαπαιτούμενοι παράγοντες για τον εφοδιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων με τα απαραίτητα για την λειτουργία τους συστατικά.

Καρδιακά νοσήματα που συνοδεύονται από σοβαρή μείωση της καρδιακής παροχής στον εγκέφαλο ή αναπνευστικά νοσήματα που μειώνουν δραματικά το διαθέσιμο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές μνήμης.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης