Αντισυλληπτικά χάπια: Εντοπίστηκε νέα παρενέργεια – αλλάζουν τον εγκέφαλο

parenergeies antisylp555555555Είναι γνωστό ότι τα αντισυλληπτικά χάπια προστατεύουν από την εγκυμοσύνη αλλά έχουν ορισμένες παρενέργειες.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες είναι οι εναλλαγές της διάθεσης, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η υψηλότερη πίεση του αίματος και η θρόμβωση. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα χάπια αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (όχι όλες). Άλλες έχουν βρει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας.

Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, έρχονται να προσθέσουν  μια ακόμα παρενέργεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό Human Brain Mapping.

Διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια συρρικνώνουν δύο εγκεφαλικές περιοχές, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους, κάτι που έχει επίπτωση στα συναισθήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μείγμα των συνθετικών ορμονών που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένοχο για τις παρατηρούμενες αλλαγές στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία. Τα χάπια συνήθως περιέχουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Επίσης, οι συνθετικές ορμόνες ενδεχομένως να καταστέλλουν τις φυσιολογικές ορμόνες που παράγονται όταν οι γυναίκες λαμβάνουν το χάπι.

we444444555-control-rexΑλλάζουν τα συναισθήματα

Οι ειδικοί εξέτασαν τις εγκεφαλικές λειτουργίες 90 γυναικών, 44 εκ των οποίων έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια και 46 που είχαν φυσιολογική περίοδο.

Παρατήρησαν ότι ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός και ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου, ήταν λεπτότεροι στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές είναι μόνιμες ή διαρκούν όσο η λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών. Όμως, συνδέονται με αυξημένο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης, όπως ανέφεραν κάποιες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες γυναίκες βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, αν και τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά. Ωστόσο, είναι πιθανόν η αλλαγή στον πλευρικό κογχομετωπιαίο φλοιό να συνδέεται με συναισθηματικές αλλαγές», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Νικόλ Πέτερσεν. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον καρκίνο του μαστού όμως μια μελέτη πριν από πέντε χρόνια έδειξε το αντίθετο, ότι μειώνουν κατά 12% την ασθένεια. Σ’ αυτήν την μελέτη παρακολουθήθηκαν 46.000 γυναίκες για τέσσερις δεκαετίες και βρέθηκε ότι αυτές που λάμβαναν το χάπι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό.

Δείτε επίσης