Τι είναι η πάθηση περιοδικής κίνησης άκρων στον ύπνο

inπειοριδκη555dexΗ πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων (Periodic Limb Movements in Sleep ή PLMD), που ήταν παλιότερα γνωστή με το όνομα νυκτερινός μυοκλόνος, μπορεί να εμφανίζεται μόνη της ή να συνοδεύει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, την άπνοια ύπνου ή άλλες παθήσεις του ύπνου. Σε την πάθηση αυτή τα πόδια συσπώνται ή εκδηλώνουν τικ κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι αιτίες της πάθησης είναι άγνωστες. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και της ναρκοληψίας, μπορεί να έχουν συχνές περιοδικές κινήσεις των άκρων κατά τον ύπνο.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως κινήσεις των ποδιών με μερική κάμψη του γονάτου ή του ισχίου. Η κίνηση των ποδιών είναι πιο χαρακτηριστική από την κίνηση των χεριών. Μπορεί να προκαλέσει σύντομη αφύπνιση. Οι ασθενείς συχνά αγνοούν αυτές τις κινήσεις.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Σπασμοί, τικ, κλοτσιές των ποδιών ή λύγισμα του πέλματος προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  •  Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ακούσιες κινήσεις, που είναι τυπικές αυτής της πάθησης, διαρκούν 1 με 3 δευτερόλεπτα και απέχουν μεταξύ τους 10 με 60 δευτερόλεπτα.

Οι κινήσεις δεν είναι βλαβερές, αλλά μπορεί να ξυπνήσουν τον ασθενή και να ενοχλήσουν το σύντροφο του.

Πολλά άτομα με PLMD δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά οι σύντροφοι τους αντιλαμβάνονται την κίνηση των ποδιών τους, γιατί μπορεί να δέχονται χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποια άτομα με την πάθηση αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή οι κινήσεις των ποδιών διαταράσσουν τον ύπνο τους.

Η πάθηση περιοδικής κίνησης των άκρων εμφανίζεται περίπου στο 5% των ατόμων από 30 έως 50 ετών και στο 30 με 45% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Γυναίκες και άνδρες προσβάλλονται εξίσου. Όπως και με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η αναιμία από έλλειψη σιδήρου και η νεφρική ανεπάρκεια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

PLMD55555Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει το PLMD βασιζόμενος στα συμπτώματα. Ωστόσο, η ολονύχτια εκτίμηση σε μια κλινική ύπνου μπορεί να είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών διαταραχών ύπνου, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, όπως είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η άπνοια του ύπνου.

Αντιμετώπιση

Η σοβαρότητα της περιοδικής κίνησης των άκρων πρέπει να εκτιμάται μεμονωμένα για κάθε ασθενή. Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό της πάθησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται φάρμακα για την παροχή ανακούφισης. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια χαμηλή δόση από ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Μπορεί να μετρήσει την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα και να συστήσει, αν υπάρχει έλλειψη, συμπληρώματα σιδήρου.

Δείτε επίσης