Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και αντιμετώπιση

imagrstelessymndr555esΤο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome) είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται μια δυσαρέσκεια με τα πόδια του μέχρι να τα κινήσει.

Η αίσθηση που σχετίζεται με αυτή την πάθηση περιγράφεται συχνά σαν ανατριχίλα, σύρσιμο, νευρικότητα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνο ή σαν να περπατούν έντομα στα πόδια. Η αίσθηση είναι δυσάρεστη αλλά όχι επώδυνη. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την αίσθηση, τα άτομα που πάσχουν τεντώνουν ή κουνάνε αργά τα πόδια τους, περπατούν γρήγορα ή γυμνάζονται. Αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν για λίγο τα συμπτώματα.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Δυσάρεστη, ανατριχιαστική αίσθηση βαθιά μέσα στις γάμπες και κάποιες φορές στα πέλματα, στους μηρούς ή στα χέρια, ενώ είστε ξύπνιος, ιδιαίτερα όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε.
  •  Μια ακατανίκητη ανάγκη να κινήσετε τα πόδια.
  •  Προσωρινή ανακούφιση της αίσθησης με την κίνηση των ποδιών.
  •  Τα συμπτώματα επιδεινώνονται στην αρχή της νύχτας και είναι καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ανατριχιαστική αίσθηση που σχετίζεται με αυτή την πάθηση ξεκινάει, αμέσως μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένα, με αποτέλεσμα να έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική και να διαταράσσει τον ύπνο. Πολλά άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών έχουν επίσης ακούσιες μυϊκές συσπάσεις και τικ κατά τη διάρκεια του ύπνου, που ονομάζονται περιοδικές κινήσεις άκρων στον ύπνο.

Η πάθηση μπορεί να ξεκινά στην παιδική ηλικία και μερικές φορές συγχέεται με τους πόνους ανάπτυξης, αλλά είναι πιο συχνή στη μέση και στην προχωρημένη ηλικία.

Το αίτιο του συνδρόμου είναι άγνωστο, αλλά περίπου οι μισοί από τους ασθενείς έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Κάποια άτομα με το σύνδρομο πάσχουν από αναιμία ή έλλειψη σιδήρου. Οι χρόνιες παθήσεις, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον σχετίζονται με το σύνδρομο.

Κάποιες έγκυες γυναίκες εμφανίζουν το σύνδρομο, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Στις περισσότερες εγκύους, τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε ένα μήνα από τη γέννα.

womans legs wearing pyjamas hanging off bed

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εκτιμώντας τα συμπτώματα και κάνοντας ερωτήσεις για τις συνήθειες του ύπνου.

Μπορεί να γίνουν εξετάσεις, για να ελεγχθούν τα επίπεδα σιδήρου και τυχόν άλλες παθήσεις, όπως είναι η αναιμία ή ο διαβήτης.

Αν τα συμπτώματα προκαλούνται από κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια και η περιφερειακή νευροπάθεια, η θεραπεία της πάθησης εξαλείφει συχνά πολλά από τα συμπτώματα. Στα άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, αλλά ο σίδηρος θα πρέπει να λαμβάνεται υπό την επίβλεψη του γιατρού και αφού έχει επιβεβαιωθεί η έλλειψη σιδήρου από εξέταση αίματος, επειδή ο υπερβολικός σίδηρος μπορεί να είναι βλάψει την υγεία.

Να σημειωθεί ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι διαφορετικό από μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται πάθηση περιοδικής κίνησης άκρων στον ύπνο.

Αντιμετώπιση

Για τα άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν συχνά να μειώσουν ή να εξαφανίσουν τα συμπτώματα. Αν αυτές δε βοηθήσουν, μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Προσωπική φροντίδα. Τα μέτρα που ακολουθούν μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή διευκόλυνση των ενοχλητικών συμπτωμάτων:

  •  Δοκιμάστε μπάνια και μασάζ. Τα ζεστά μπάνια και το μασάζ στα πόδια πριν από τον ύπνο μπορεί να χαλαρώσουν τους μυς.
  •  Άσκηση. Η μέτρια τακτική άσκηση μπορεί να σας ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου, αλλά η υπερβολική γυμναστική ή η γυμναστική που γίνεται πολύ αργά το βράδυ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
  •  Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τον καπνό. Αυτές οι ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα σε άτομα με προδιάθεση στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Φάρμακα. Το πιο συνηθισμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι τα ντοπαμινεργικά, ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, που μειώνουν την κίνηση στα πόδια.

Να σημειωθεί ότι η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών δεν είναι γνωστή αλλά μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη ντοπαμίνη η οποία, ως γνωστόν. εμπλέκεται στον έλεγχο των κινήσεων.

Στην περίπτωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθούν ναρκωτικά, όπως είναι η κωδεΐνη, για να προκαλέσουν χαλάρωση, που μπορεί όμως να προκαλέσουν εθισμό, αν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί επίσης να χορηγηθούν αντιεπιληπτικά φάρμακα που μειώνουν τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων των ποδιών.

Περισσότερα για το σύνδρομο δείτε εδώ.

Δείτε επίσης