Οδηγίες για τις σταγόνες ματιών

Υπάρχουν σταγόνες ματιών πολλών ειδών που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. Υπάγονται σε δύο γενικές κατηγορίες: τα τεχνητά δάκρυα και τα αγγειοσυσταλτικά.

Τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα περιέχουν ουσίες, όπως η μεθυλοκυτταρίνη, που κατακρατούν νερό και μοιάζουν με τα δικά σας δάκρυα. Μία ή δυο σταγόνες σε κάθε μάτι παρέχουν συνήθως λίπανση και άνεση για πολλές ώρες.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα όσο συχνά θέλετε.

Αγγειοσυσταλτικά

Τα αγγειοσυσταλτικάπεριέχουν μία ουσία που προκαλεί συστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του επιπεφυκότα.

Αν τα μάτια σας είναι κόκκινα με ερυθρότητα και ορατά αιμοφόρα αγγεία, μία ή δυο σταγόνες σε κάθε μάτι θα μειώσουν συνήθως την ερυθρότητα για αρκετές ώρες και συχνά θα σας ανακουφίσουν. Μερικά αγγειοσυσταλτικά περιέχουν και ένα αντισταμινικό για επιπλέον ανακούφιση από αλλεργίες.

Τα αγγειοσυσταλτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 2 με 3 φορές την ημέρα για πάνω από 3 ημέρες, εκτός και αν σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες ο γιατρός σας. Η κατάχρηση οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, αύξηση του πρηξίματος και της ερυθρότητας που επιμένουν, ακόμα και αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις σταγόνες.

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για οποιεσδήποτε σταγόνες χρησιμοποιήσετε. Ο φαρμακοποιός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τις σταγόνες που χρειάζεστε και να σας πληροφορήσει για τον τρόπο χρήσης τους.

 

Οδηγίες

Αφού βάλετε μία σταγόνα στο μάτι, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

  • Κρατήστε το μάτι σας κλειστό για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Αυτό βοηθάει την απορρόφηση και ελαχιστοποιεί την παροχέτευση του φαρμάκου στη μύτη σας μέσα από το δακρυορρινικό πόρο.
  • Μην ανοιγοκλείνετε το μάτι σας. Αυτό συνήθως μετακινεί το υγρό από το μάτι σας προς το δακρυορρινικό πόρο.
  • Χρησιμοποιήστε το δείκτη σας, για να πιέσετε για ένα ή δύο λεπτά το σημείο που ενώνεται το κάτω βλέφαρο με τη μύτη σας, για να φράξετε το άνοιγμα του δακρυορρινικού πόρου.

Δείτε επίσης