Βαρηκοΐα σχετιζόμενη με την ηλικία (πρεσβυακουσία)

imahlik;ia varikikso5gesΗ μείωση της ακοής είναι συνηθισμένη στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν αξιοσημείωτη έκπτωση της ακοής. Μερικοί χάνουν πολύ μικρό ποσοστό της ακοής τους και άλλοι δυσκολεύονται πολύ να ακούσουν.

Η έκπτωση της ακοής εξαιτίας της ηλικίας ονομάζεται πρεσβυακουσία (από το λατινικό presby, που σημαίνει γέρος και την ακοή).

Τυπικά η έκπτωση της ακοής αρχίζει στη μέση ηλικία και επιδεινώνεται προοδευτικά. Προσβάλλει την ακοή και στα δύο αφτιά, ειδικά στην αντίληψη των ήχων υψηλής συχνότητας. Προσβάλλει συχνότερα και σοβαρότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες.

Σημεία και συμπτώματα

  • Προοδευτική έκπτωση της ακοής.
  • Θόρυβος, όπως βουητό, κουδούνισμα, βόμβος (εμβοές).

Η πρεσβυακοΐα προκαλείται από αλλαγές στον κοχλία ή στα νεύρα που συνδέονται μ’ αυτόν. Ο κοχλίας, κοιλότητα σε σχήμα σαλιγκαριού στο έσω ους σας, έχει χιλιάδες μικροσκοπικά τριχίδια που μετατρέπουν τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα.

Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει αυτά τα σήματα στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται ως ήχοι. Όταν μερικά από τα τριχίδια αυτά καταστραφούν, τα σήματα δε μεταδίδονται τόσο αποτελεσματικά με συνέπεια την έκπτωση της ακοής. Αυτή η βλάβη είναι μόνιμη και δεν μπορεί να αντιστραφεί ούτε με φάρμακα ούτε με εγχείρηση.

Όπως και η βαρηκοΐα λόγω θορύβου, η βαρηκοΐα λόγω ηλικίας είναι μία μορφή νευρικής κώφωσης (νευροαισθητήρια βαρηκοΐα).

Διάγνωση

Αν πιστεύετε εσείς ή ένα μέλος της οικογενείας σας ότι η ακοή σας αδυνατίζει, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Συχνά τα άτομα με πρόβλημα ακοής αρνούνται την ύπαρξη του προβλήματος. Μερικές φορές τα άτομα με πρεσβυακοΐα ανακαλύπτουν ότι είναι πιο δύσκολο να ακούσουν τις φωνές με υψηλή συχνότητα των γυναικών και των παιδιών παρά τις πιο μπάσες φωνές των αντρών.

Μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι δυσκολεύονται περισσότερο να συζητήσουν με μία ομάδα ατόμων παρά με ένα μόνο άτομο. Η σοβαρή έκπτωση της ακοής δεν απειλεί την υγεία, αλλά μπορεί να δυσχεράνει την εργασία, να προκαλέσει απομόνωση και μειωμένη κοινωνικότητα.

Θεραπεία

Η πρεσβυακουσία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή φαρμακευτικά. Το ακουστικό αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Μπορείτε επίσης να μάθετε ορισμένες χρήσιμες πρακτικές.

Αυτές είναι το διάβασμα των χειλιών, η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τον ομιλητή, η μείωση των θορύβων από τον περιβάλλοντα χώρο, για παράδειγμα κλείστε την τηλεόραση ή το πλυντήριο πιάτων και τα παράθυρα, για να αποφύγετε το θόρυβο του δρόμου, και χρησιμοποιήστε στο έπακρο τις μη ηχητικές ενδείξεις, όπως τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου, για να βοηθηθείτε στην κατανόηση των λεγόμενων από τους συνομιλητές σας.

Δείτε επίσης