Επισήμως κίνδυνος για την καρδιά η ζάχαρη

Στον κατάλογο των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο που ήδη περιλαμβάνει το κάπνισμα, την υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο, την υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία και την ακινησία, προστίθεται πλέον επισήμως και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

zaxarh 5 dangerΑναγνωρίζεται  πλέον από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) ότι η ζάχαρη είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση των αρτηριών και τελικά για έμφραγμα.

Η πιο σημαντική μελέτη που έλαβε υπόψη η AHA δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA» της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

‘Οπως έδειξε αυτή η μελέτη, τα άτομα που λάμβαναν 17-21% επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη είχαν 38% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν 8% επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη.

To ανώτατο όριο για άνδρες και γυναίκες

Η AHA συνιστά στις γυναίκες να μην προσθέτουν πάνω από 100 θερμίδες από ζάχαρη στη διατροφή τους (6 κουταλάκια του τσαγιού) και στους άνδρες να μην προσθέτους 150 θερμίδες άνδρες (9 κουταλάκια του τσαγιού).

Οι ποσότητες ζάχαρης που συνιστώνται για κατανάλωση είναι μικρότερες από εκείνες που προτείνονται για την αποφυγή της παχυσαρκίας – η ποσότητα της ζάχαρης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 κουταλάκια τσαγιού ημερησίως για την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την ανησυχία του κυρίως για τη νέα γενιά. Υποστηρίζει ότι θα είναι μια γενιά με αυξημένα προβλήματα παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα, δεδομένου ότι σήμερα 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο και 1 στα 3 υπέρβαρο.

Δείτε επίσης