Διφωσφονικά και οστεονέκρωση της γνάθου

Χιλιάδες γυναίκες που παίρνουν διφωσφονικά φάρμακα για την οστεοπόρωση βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν μια οδυνηρή και παραμορφωτική κατάσταση στο σαγόνι τους που ονομάζεται οστεονέκρωση της γνάθου.

Η κατάσταση ​​επηρεάζει ορισμένους ασθενείς οι οποίοι έχουν αφαιρέσει ένα δόντι και παίρνουν διφωσφονικά φάρμακα. Τα διφωφονικά συνταγογραφούνται πολύ συχνά για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης τα τελευταία χρόνια έχει προκληθεί μια συζήτηση γύρω από τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχουν.

sagoni

Υπάρχουν δύο ειδών φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Αυτά που σταματούν  την αποδόμηση του οστού και αυτά που μπορούν να βοηθούν στη δημιουργία νέου οστού. Τα φάρμακα που σταματούν την αποδόμηση του οστού ονομάζονται διφωσφονικά και κυκλοφορούν ως χάπια ή σε ενέσιμη μορφή.

Τα διφωσφονικά είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της λέπτυνσης των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων (θεωρούνται ως η πρώτη επιλογή για την οστεοπόρωση και την οστεοπενία), αλλά αλλάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται το οστό. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρενέργειες που έχουν μπορεί να είναι σοβαρές, και κάποιες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν ακόμη και επανορθωτική χειρουργική αργότερα, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Οφέλη και κίνδυνοι

Η συχνότητα εμφάνισης της οστεονέκρωσης της γνάθου με τα διφωσφονικά θεωρείται, σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, ότι είναι μία στις 100.000 περιπτώσεις. Τα διφωσφονικά εμποδίζουν ένα κάταγμα για κάθε 30-50 ασθενείς. Άρα, πάνω από 2.000 άνθρωποι θα αποφύγουν ένα κάταγμα για κάθε μία περίπτωση οστεονέκρωσης της γνάθου, και τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ τους κινδύνους.

Όμως η οστεονέκρωση της γνάθου επηρεάζει ένα άτομο ανά 200 ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά και συγχρόνως έχουν αφαιρεθεί ένα δόντι. Και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι ενήμεροι για αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον Κάρι Νιούλαντς, οδοντίατρο και χειρουργό στόματος ο οποίος έχει αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις οστεονέκρωσης της γνάθου.

«Το πρώτο σύμπτωμα της οστεονέκρωσης της γνάθου είναι η μη-ίαση στα ούλα μετά από μια εξαγωγή δοντιού, αφήνοντας γυμνό το οστό να εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης», λέει ο Νιούλαντς.

Οι γιατροί που χορηγούν διφωσφονικά πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ώστε να να ολοκληρώσουν τυχόν οδοντιατρικές εργασίες. Και οι ασθενείς που πρόκειται να λάβουν διφωσφονικά πρέπει να ενημερώνουν τον οδοντίατρό τους.

Να σημειωθεί ότι τα διφωσφονικά συνταγογραφούνται και για άλλες παθήσεις πλην της οστεοπόρωσης όπως είναι το πολλαπλό μυέλωμα, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη κ.α.

Δείτε επίσης