Θεραπεία καταρράκτη με σταγόνες στα μάτια

Με σταγόνες στα μάτια επιδιώκουν να θεραπεύουν τον καταρράκτη οι γιατροί αντικαθιστώντας τις χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα.

stagones matiou 5Περίπου 20,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 40 ετών και άνω έχουν καταρράκτη τουλάχιστον στο ένα μάτι. Ο καταρράκτης χαρακτηρίζεται από θόλωση του φακού του ματιού και οδηγεί σε θολή όραση.  Στα αρχικά στάδια, η πάθηση μπορεί να βελτιωθεί με γυαλιά οράσεως αλλά στη συνέχεια η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή.

Το χειρουργείο για καταρράκτη περιλαμβάνει την αφαίρεση του φακού θολό και την αντικατάστασή του με ένα τεχνητό, ωστόσο, αν και εξαιρετικά επιτυχημένη αυτή η επέμβαση είναι δαπανηρή και πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν την κάνουν.

Εκπληκτικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντέραμ  της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, πέτυχαν θεραπεία του καταρράκτη με σταγόνες σε ποντίκια. Είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνεται θεραπεία καταρράκτη με ενδοφθάλμιες σταγόνες σε πειραματόζωα.

Οι επιστήμονες Ρόι Κουίνλαν και Τζέισον Γκεστβίκι λένε ότι δεν είμαστε μακριά από την εποχή όπου οφθαλμικές σταγόνες θα διαλύουν αποτελεσματικά τις πρωτεΐνες CRYAA και CRYAB οι οποίες συγκολλώνται και θολώνουν το φακό του ματιού.

Οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν 2.450 χημικές ενώσεις και σταδιακά περιορίστηκαν σε 12 οι οποίες μειώνουν το θόλωμα. Οι ενώσεις αυτές ήταν μέρος μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που ονομάζονται στερόλες.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια με καταρράκτη και βρήκαν ότι αυτά που ακολούθησαν θεραπεία με τις σταγόνες στερολών, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες παρουσίασαν αισθητή βελτίωση καθώς οι φακοί των ματιών τους είχαν σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει.

Βέβαια, ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαφέρει από εκείνον ενός ποντικού. Επιπλέον οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει απολύτως το βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στις σταγόνες στερολών να καθαρίζουν τον φακό στα μάτια των πειραματόζωων. Συνεπώς θα χρειαστεί χρόνος πριν ξεκινήσουν οι πρώτες μελέτες στον άνθρωπο (ίσως αυτό γίνει μέσα στο 2016).

«Χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθεί ο καταρράκτης στο μάτι, άρα αν μπορεί να  θεραπευτεί με λίγες σταγόνες σε μερικές εβδομάδες, αυτό θα είναι εκπληκτικό», ανέφερε ο Κουίνλαν.

Τουλάχιστον τα μισά άτομα άνω των 70 ετών πάσχουν σήμερα από καταρράκτη και χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Περίπου 20 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν χάσει την όρασή τους λόγω του καταρράκτη.

Δείτε επίσης