Πως το βάρος επηρεάζει την έναρξη της εφηβείας στα αγόρια

Είναι γνωστό ότι στα κορίτσια το σωματικό βάρος επηρεάζει την έναρξη της εφηβείας.

Στα κορίτσια, η παχυσαρκία σχετίζεται με μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων, κάτι που μπορεί να επισπεύσει την εφηβεία. Αλλά οι μελέτες στα αγόρια δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.

efhvos varos 6Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Pediatrics συνδέοντας την ηλικία έναρξης της εφηβείας στα αγόρια με το σωματικό βάρος. Παραδόξως, διαφορετικά φαίνεται να επιδρούν τα λίγα παραπανίσια κιλά στην εφηβεία από τα πολλά παραπανίσια κιλά.

Ερευνητές με επικεφαλής την Τζόις Λι, παιδίατρο ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων Mott ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερα από 3.872 αγόρια και έφηβους ηλικίας, 6-16 ετών και βρήκαν καθυστερημένη εφηβεία στα παχύσαρκα παιδιά, σε σχέση με εκείνα που είχαν κανονικό ή χαμηλό σωματικό βάρος. Όμως τα αγόρια που είχαν λίγο παραπανίσιο βάρος, δηλαδή ήταν υπέρβαρα αλλά όχι παχύσαρκα, είχαν πρώιμη εφηβεία.

Η επίδραση του βάρους ανάλογα με τη φυλή

Στη μελέτη, το 60% των αγοριών είχε φυσιολογικό βάρος, το 17% ήταν υπέρβαρα και το 23% παχύσαρκα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν διάφορα χαρακτηριστικά της εφηβείας όπως η εμφάνιση τριχών και η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

Τα αγόρια της λευκής φυλής που ήταν υπέρβαρα αλλά όχι παχύσαρκα είχαν πρώιμη εφηβεία σε ηλικία 9,3 ετών, συγκριτικά τα 10 έτη για τα αγόρια με κανονικό βάρος, ενώ επίσης μεταπηδούσαν γρηγορότερα στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης, κατά μέσο  όρο, στα 14,5 έτη, συγκριτικά με τα 15,2 έτη. Τα παχύσαρκα αγόρια έμπαιναν στο πιο προχωρημένο στάδιο της εφηβείας αργότερα, σε ηλικία δηλαδή 15,4 ετών.

Στα αγόρια της μαύρης φυλής, η παχυσαρκία σχετίστηκε με σημαντική καθυστέρηση των ενδιάμεσων σταδίων της εφηβείας, αλλά όχι στην αρχή ή το τέλος της εφηβείας.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στο χρόνο της εφηβείας βάσει του βάρους στα αγόρια ισπανικής καταγωγής.

Τα ευρήματα προσφέρουν έναν επιπλέον λόγο σε γονείς και παιδιάτρους να βοηθούν τα παιδιά να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Δείτε επίσης