Η ενδομητρίωση πριν τα 40 αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα στις γυναίκες κατά κανόνα εκδηλώνονται μετά την εμμηνόπαυση, όταν διακόπτεται η παραγωγή των οιστρογόνων τα οποία προστατεύουν την καρδιά.

Όμως στις γυναίκες με ενδομητρίωση – μια από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις – είναι πιθανό να χρειασθεί υστερεκτομή και ωοθηκεκτομή δηλαδή αφαίρεσης μήτρας και ωοθηκών, με συνέπεια να εμφανίζεται η εμμηνόπαυση πρόωρα και μαζί μ’ αυτή αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος.

endomhtrio kardiaΤώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes βρήκε πόσο αυξάνει η ενδομητρίωση τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε συνάρτηση με την ηλικία κατά την οποία έγινε η διάγνωση.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 116.430 γυναίκες, οι οποίες συμπλήρωναν επί δύο δεκαετίες αναλυτικά ερωτηματολόγια υγείας. Συνολικά, όσες διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα και 90% να εμφανίσουν στηθάγχη. Όμως διαπιστώθηκε ότι η ηλικία στην οποία έγινε η διάγνωση της ενδομητρίωσης έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Όσες διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση σε ηλικία κάτω από 40 χρονών είχαν τριπλάσιο κίνδυνο ενώ για ηλικίες πάνω από 55 ετών δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος (αντίθετα υπήρχε μικρότερος κίνδυνος).

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση η οποία επιβεβαιώθηκε λαπαροσκοπικά είχαν:

  • 52% μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα
  • 91% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στηθάγχη
  • 35% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν μπάι πας, αγγειοπλαστική ή στεντ

Οι παραπάνω κίνδυνοι ήταν ανεξάρτητοι από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, το οικογενειακό ιστορικό, ο τρόπος ζωής και η γονιμότητα (το αν μπορούσαν οι γυναίκες να κάνουν παιδιά ή όχι).

Φλεγμονή

Σε συνάρτηση με την ηλικία, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων σε όσες έπασχαν από τη νόσο ήταν:

  • Τριπλάσιος στις ηλικίες 40 ετών και κάτω
  • Αυξημένος κατά 65% στις ηλικίες 40-49 ετών
  • Αυξημένος κατά 44% στις ηλικίες 50-55 ετών
  • Μειωμένος  2% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Σε απόλυτους αριθμούς και για γυναίκες κάτω των 40 ετών, τα περιστατικά καρδιοπάθειας ήταν 21 ανά 100.000 στις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση και 65 ανά 100.000 στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Ποια είναι η αιτία για αυτές οι συσχετίσεις κατά τους ερευνητές; Σε ποσοστό 42% η συσχέτιση ενδομητρίωσης και καρδιαγγειακών προβλημάτων μπορεί να εξηγηθεί από την αυξημένη συχνότητα υστερεκτομής και ωοθηκεκτομής σε μικρή ηλικία. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν διάχυτη φλεγμονή, αυξημένο οξειδωτικό στρες και συχνά υψηλότερη συγκέντρωση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση, κατά την οποία ο ιστός που λέγεται ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (π.χ. στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή και στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη) – ενδομήτριο ονομάζεται ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Η παρουσία ενδομητρίου σε θέσεις όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει δημιουργεί κύστεις, φλεγμονές και συμφύσεις που εμποδίζουν την φυσική κίνηση των εσωτερικών οργάνων και προκαλούν πόνο. Η πάθηση αποτελεί επίσης μια από τις αιτίες της μειωμένης γονιμότητας.

Δείτε επίσης