Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καφές ακόμα και αυτός που δεν περιέχει καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) αποτελεί σύμμαχο στην πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, βρήκε μια επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

coffee 6 karkinosΔεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται η προστατευτική δράση του καφέ απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου.  Για παράδειγμα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 έδειξε ότι 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου απέτρεπε με πιθανότητα 50% την υποτροπή της ασθένειας. Οι ερευνητές σ’ αυτή την μελέτη υπέθεσαν ότι η προστατευτική δράση του καφέ οφειλόταν στην καφεΐνη, η οποία περιορίζει τη φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Τώρα βρέθηκε ότι η προστατευτική δράση του καφέ αφορά σε όλα τα είδη του, είτε περιέχουν καφεΐνη είτε όχι.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα. Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας, με την κατανάλωση κατανάλωση καφέ και άλλων ροφημάτων.

Και ο ντεκαφεϊνέ κάνει καλό

Από την έρευνα των στοιχείων προέκυψε ότι, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση καφέ,  ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα, μειώνει 26% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση πάνω από 2,5 καφέδες την ημέρα μείωνε το κίνδυνο έως 50%.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Ξαφνιαστήκαμε κάπως όταν βρήκαμε ότι η καφεΐνη δεν είναι αυτή που παίζει ρόλο, που σημαίνει ότι η προστατευτική ιδιότητα οφείλεται σε άλλες ουσίες του καφέ», ανέφερε ο Γκρούμπερ.

Ως γνωστόν ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, φλαβονοειδή, μελανοειδίνες, φουράνια, πυρρόλες και μαλτόλη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Οι ερευνητές όμως είπαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν προταθεί η κατανάλωση καφέ ως μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το νέο εύρημα προστίθεται σε εκείνα άλλων μελετών που έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να ασκεί προστατευτική επίδραση έναντι αρκετών μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, το μελάνωμα, ο καρκίνος του ήπατος και ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη. Να σημειωθεί ότι μια μελέτη έχει βρει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας και μια άλλη ότι έχει προληπτική δράση για τη στυτική δυσλειτουργία. Επίσης μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άνοιας.

Γενικά, ο καφές δεν θεωρείται σήμερα ανθυγιεινό ρόφημα αλλά είναι γνωστό ότι έχει και τα αρνητικά του. Η πιο γνωστή παρενέργεια είναι ότι σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες και αϋπνία. Επίσης είναι γνωστό ότι αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη λόγω αυξημένης πιθανότητας να γεννηθεί παιδί με μειωμένο βάρος. Τέλος, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε διτερπένια, καφεστόλη και καχεόλη, ο καφές αυξάνει τη χοληστερίνη.

Δείτε επίσης