ΕΟΦ: Τρεις οι άξονες για εξορθολογισμό των δαπανών

eof Την αποστολή και τους στόχους του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την τιμολόγηση ανέπτυξε η πρόεδρος του Κατερίνα Αντωνίου, στην ομιλία της σε συνέδριο με θέμα την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου, ο ΕΟΦ έχει βασικό στόχο την δίκαιη τιμολόγηση και έχει τη θέληση να βρει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε επίσης στις στρεβλώσεις χρόνων, που πλέον έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και επηρεάζουν τη διαδικασία τιμολόγησης, τις οποίες ο ΕΟΦ καλείται να διορθώσει.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι τα περασμένα χρόνια που η «πίτα» στον χώρο του φαρμάκου ήταν μεγάλη, ουδείς διαμαρτυρόταν για την τιμολόγηση, παρότι όλοι γνώριζαν τις στρεβλώσεις που υπήρχαν. Σήμερα, που η «πίτα» είναι πλέον πολύ μικρότερη, υπάρχουν διαμαρτυρίες και πιέσεις, που αρκετές φορές εκφράζονται με «έμμεσες παρεμβάσεις και τηλέφωνα».

«Ο οργανισμός διαθέτει τον χρόνο για να κλείσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας», τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΦ, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να ακολουθεί κάποιος άλλους διαύλους επικοινωνίας.

Όσον αφορά την δαπάνη του φαρμάκου, η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στους τρεις άξονες εξορθολογισμού δαπανών, που είναι:

  • η τιμολογιακή πολιτική,
  • η πολιτική αποζημίωσης και
  • ένα δίκαιο σύστημα rebate/clawback.

Τέλος, η κ. Αντωνίου σχολίασε την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που έχουν λάβει παροχές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν κάποια συνέδρια, προκαλούν αύξηση της δαπάνης, «πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας».

Δείτε επίσης