Ανδρέας Ξανθός: Επεξεργαζόμαστε νέο μοντέλο εφημεριών -17.500 γιατροί έχουν μεταναστεύσει

xanthos_andreasΟ υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα karfitsa και μιλώντας για το χρέος του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα αποπληρωθεί. Πρόσθεσε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα με αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης και σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης. Στα «σκαριά», βρίσκεται και ένα νέο μοντέλο εφημεριών.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε για το ΕΚΑΒ:”Eχουμε ενισχύσει το ΕΚΑΒ με ανθρώπινο δυναμικό, με 186 προσλήψεις διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων μέχρι πέρυσι, τέλος του 2015. Το ΕΚΑΒ – είναι ένας αυτόνομος φορέας εποπτευόμενος από εμάς – φροντίζει την καλοκαιρινή περίοδο να ενισχύουν τις πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές”.

Σχετικά με τα δημόσια νοσοκομεία είπε: “Σχέδιο σταδιακής κάλυψης των αναγκών υπάρχει. Αφορά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, φέτος θα είναι 3.500, αφορά επικουρικό προσωπικό (είναι 585 θέσεις μη γιατρών), που ολοκληρώνεται σιγά σιγά από το ΑΣΕΠ. Έχουμε προσλάβει τους τελευταίους εννέα μήνες πάνω από 1.200 γιατρούς από τους οποίου οι 130 είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό ήταν μια ένεση ανθρώπινου δυναμικού πολύ κρίσιμη και επίσης ξεπαγώσαμε παλιές προκηρύξεις από το 2009 έως το 2011, όπου είχε σταματήσει η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων το επιταχύναμε αυτό και ήδη έχουμε υπογράψει τους διορισμούς πάνω από 400 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ. Η προσπάθεια λοιπόν που γίνεται είναι να σταθεροποιήσουμε την λειτουργία του συστήματος και να αυξήσουμε την χωρητικότητα του . Έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση της περιόδου αυτής και λόγω των ανασφάλιστων. Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Έχει αυξηθεί 30% η προσέλευση στα νοσοκομεία σε μια περίοδο που είχε κοπεί τα τελευταία χρόνια κατά 50% ο προϋπολογισμός και υπήρχαν κενά και αποχωρήσεις 30% του προσωπικού, αυτό δημιουργούσε ένα περιβάλλον τρομερής δυσλειτουργίας και αστάθειας”.

 

Για τους νέους γιατρούς που φεύγουν στο εξωτερικό ο υπουργός Υγείας είπε: “Έχουν φύγει πάνω από 17.500 τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι μια μεγάλη απειλή για την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Πρέπει να το αντιστρέψουμε αυτό το ρεύμα… πρώτον με μια σοβαρή παρέμβαση με αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας είμαστε σε συνεννόηση με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και τις επιστημονικές εταιρείες για να αναδιοργανώσουμε τα προγράμματα εκπαίδευσης. Θα υπάρχει μια προτυποποίηση, μια ομογενοποίηση στην εκπαίδευση που λαμβάνει κάθε ειδικευόμενος σε κάθε ειδικότητα ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο ασκείται. Δεύτερον, και πιο κρίσιμο, είναι να υπάρξουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη συνέχεια αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, μέχρι τώρα το σήμα που είχε δοθεί τους νέους γιατρούς ήταν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πάει για διάλυση και ο ιδιωτικός τομέας έχει προβλήματα επιβίωσης. Πρέπει και το δημόσιο σύστημα να δημιουργήσει ευκαιρίες και με την στροφή που θα κάνουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα αυτό είναι δυνατόν να συμβεί με τις θέσεις που προκηρύσσουμε. Στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βρούμε ένα άλλο μοντέλο συμβάσεων, το οποίο επεξεργαζόμαστε τώρα στον ΕΟΠΥΥ, που να μπορούν να συμπεριληφθούν και οι νέοι γιατροί , γιατί έως τώρα οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ήταν ένα κλειστό σύστημα και αφορούσε κυρίως τους παλιούς γιατρούς των ταμείων”.

Για την ταλαιπωρία των ασθενών ανέφερε: “Έχω πάει σε πάρα πολλά νοσοκομεία και στην επαρχία και στην Αθήνα. Εκεί πραγματικά ταλαιπωρείται ο κόσμος. Υπάρχουν μακροχρόνιες αναμονές. Σήμερα στο Ιπποκράτειο μου είπαν ότι πολλές φορές φτάνουν και τις επτά ώρες. Αυτό οφείλεται γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας και όλα τα περιστατικά συρρέουν στα νοσοκομεία. Με την παρέμβαση που θα κάνουμε θα αναπτύξουμε ένα άλλο μοντέλο το οποίο θα μπορέσει να φιλτράρει τη ζήτηση προς τα νοσοκομεία να συγκρατούνται ένα μέρος των περιστατικών στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αναβαθμίζουμε σιγά σιγά και τα ΠΕΔΥ που είναι στα αστικά κέντρα και τις τοπικές μονάδες υγείας . Ίσως χρειαστεί και μια αλλαγή στο εφημεριακό μοντέλο των μεγάλων αστικών συγκροτημάτων- Αττική και Θεσσαλονίκη. Επεξεργαζόμαστε το σχέδιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια ανισότιμη συμμετοχή των νοσοκομείων σε αυτό, δηλαδή κάποια νοσοκομεία επιβαρύνονται περισσότερο, άλλα λιγότερο. Τώρα για παράδειγμα που θα ανοίξει η ψυχιατρική κλινική στο Ιπποκράτειο με 17 κλίνες θα ελαφρυνθεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της πόλης”.

Δείτε επίσης