Επικίνδυνο το μάσημα καπνού λόγω βακτηρίων που προκαλούν καρκίνο

Τα προϊόντα καπνού που προορίζονται για μάσημα περιέχουν βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία, γράφουν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology. Το εύρημα προέρχεται από την ανάλυση 15 δειγμάτων μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού ευρείας κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των βακτηρίων συμπεριλαμβάνονται σταφυλόκοκκοι που προκαλούν από σοβαρές λοιμώξεις μέχρι καρκίνο.

mashma kapnouΣτις ΗΠΑ το μάσημα καπνού είναι πολιτισμικά ριζωμένο σε πολλές αγροτικές κοινότητες και μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιεροτελεστία της μετάβασης από την εφηβεία. Το μάσημα καπνού πάει αρκετά πίσω, στους Ινδιάνους της Αμερικής ενώ σήμερα, η χρήση καπνού με αυτόν τον τρόπο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των εφήβων της υπαίθρου. Ωστόσο το μάσημα του καπνού έχει συνδεθεί με πολλαπλές μορφές καρκίνου, ασθένειες των ούλων, απώλεια και χρωματισμό δοντιών και εθισμό στη νικοτίνη.

Μάσημα καπνού και βακτήρια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Στήβεν Φόλεϋ, μικροβιολόγο στο Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δύο από τα βακτήρια που εντοπίστηκαν σε ορισμένα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού είναι ο βάκιλος licheniformis και ο βάκιλος pumilus. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και λοιμώξεις που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό υπό ειδικές συνθήκες.

Ορισμένα άλλοι βάκιλοι που βρέθηκαν έχουν αναγνωριστεί ως αιτιολογικοί παράγοντες σε επιδημίες διάρροιας και εμέτου, ενώ ορισμένα στελέχη σταφυλοκόκκου (stapphylococccus epidermidis και staphylococcus hominis) και άλλων βακτηρίων μπορεί να μετατρέπουν τις νιτρώδεις ουσίες σε καρκινογόνες.

Οι ανησυχίες για τους μικροβιακούς κινδύνους από τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού βασίζονται στο γεγονός ότι οι χρήστες τα κρατούν στο στόμα, σε επαφή με το τον βλεννογόνο του στόματος για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, ώστε να έχει η νικοτίνη τη δυνατότητα να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Όμως μαζί με τη νικοτίνη εισέρχονται στον οργανισμό και τα βακτήρια που βρίσκονται στον καπνό.

Να σημειωθεί ότι οι χρήστες των μασώμενων προϊόντων καπνού συχνά πάσχουν από ουλίτιδα και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Τα βακτήρια που προκαλούν την ουλίτιδα είναι γνωστό ότι μπορεί να περάσουν στο αίμα και να προκαλέσουν βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς.

Η αμερικανικής Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκίνησε το 2016 μια διαφημιστική καμπάνια κατά του μασήματος καπνού στις ΗΠΑ. Διαφημίσεις δείχνουν νεαρούς άνδρες με πληγές στα χείλη και ουλές στο πρόσωπο που προκαλούνται από τον καρκίνο του στόματος.

Δείτε επίσης