Προβλήματα με τη δωρεάν πρόσβαση ανασφάλιστων στο ΕΣΥ

Με ανακοίνωσή του, το Μητροπολιτικό ιατρείο Ελληνικού, καταγγέλλει τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς, παρά την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νομοσχεδίου για την δωρεάν πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκε πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις , μόνο σε δημόσιες δομές υγείας. Παρατηρείται όμως μεγάλη αναμονή ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, οπότε και πάλι αρκετοί ασθενείς επιστρέφουν στις κοινωνικές δομές για να βοηθηθούν.

Πρόσβαση σε πρωτοβάθμια υγεία μέσω του ΠΕΔΥ έχει δοθεί από το 2014, δυστυχώς όμως οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού είναι μεγάλες και από την στιγμή που ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση μόνο στις δημόσιες δομές και όχι σε συμβεβλημμένους ιδιώτες, βλέπουμε μεγάλες αναμονές σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Κάτι που θα επιδεινωθεί από το 2017 και μετά λόγω της πιθανής αποχώρησης μεγάλου αριθμού γιατρών που αυτή τη στιγμή εργάζονται στο ΠΕΔΥ με ασφαλιστικά μέτρα.

Οι πολίτες που δεν έχουν ΑΜΚΑ είναι πλήρως αποκλεισμένοι και μόνο βαριά περιστατικά αντιμετωπίζονται στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία. Σχετικά με την παροχή φαρμάκων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «με την συμμετοχή του 25% μαζί με την επιβάρυνση της διαφοράς ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, και την ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα φάρμακά του.

Για όσους ανήκαν στην κατηγορία των ασφαλισμένων με βιβλιάρια πρόνοιας και σε μιά μερίδα των ανασφάλιστων με συγκεκριμμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια δεν ισχύει δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα, γιατί ναι μεν δεν υπάρχει ποσοστό συμμετοχής –είναι 0%- αλλά υπάρχει επιβάρυνση του ασθενούς λόγω της διαφοράς ανάμεσα στην ασφαλιστική και στην λιανική τιμή των φαρμάκων.

Έτσι και πάλι ο ανασφάλιστος/ασφαλισμένος θα πληρώσει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο τιμές. Ιδιαίτερη αναφορά στην ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Ιατρείου γίνεται στην κατηγορία των ασθενών με ψυχική νόσο, που όπως αναφέρεται, «ενώ σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου συνεχίζουν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα Δημόσια Νοσοκομεία –εξαιρέθηκαν δηλαδή της προμήθειας από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα- καταλήγουν να είναι μπαλάκι από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο με αστείες δικαιολογίες όπως ‘η σφραγίδα είναι από άλλο Νοσοκομείο’ ή ‘είναι από το ΠΕΔΥ’ κλπ.

Δείτε επίσης