Ποιες τροφές περιέχουν σπερμιδίνη

Η σπερμιδίνη είναι μια φυσική ουσία, μια πολυαμίνη με χημικό τύπο C7H19N3, που ανακαλύφθηκε στο σπέρμα, εξ ου και το όνομά της. Υπάρχει στα ριβοσώματα των κυττάρων (μικρά οργανίδια που συμβάλλουν στη σύνθεση των πρωτεϊνών) και λαμβάνει μέρος στο μεταβολισμό.

Επειδή η σπερμιδίνη είναι προϊόν μεταβολισμού στο σώμα των θηλαστικών, υπάρχει σε ζωικές τροφές, όπως σε ορισμένα είδη τυριών υψηλής ωρίμανσης και στο συκώτι κοτόπουλου. Υπάρχει επίσης σε φυτικές τροφές όπως είναι τα προϊόντα σόγιας, τα μανιτάρια, ο αρακάς, τα ρεβίδια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Στα δημητριακά, το ενδοσπέρμιο περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της σπερμιδίνης και μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές είναι το φύτρο σιταριού το οποίο έχει περίπου 243 mg σπερμιδίνης ανά κιλό.

tyri

Τα οφέλη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η σπερμιδίνη αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει τη γήρανση και ενισχύει τη μακροζωία απλών οργανισμών όπως είναι οι μύκητες, οι μύγες, τα σκουλήκια αλλά και τα ανθρώπινα αιμοφόρα κύτταρα. Το 2014, μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι σπερμιδίνη ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιο πρόσφατα, το 2016, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από Γάλλους και Αυστριακούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Tobias Eisenberg, στο περιοδικό Nature Medicine επιβεβαίωσε τα οφέλη της ουσίας, αυτή τη φορά και σε ανθρώπους.

Αρχικά, οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με τρωκτικά που έπιναν νερό με σπερμιδίνη. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους, ακόμη κι όταν η χορήγηση της ουσίας άρχισε στη μέση ηλικία των ζώων. Η σπερμιδίνη βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία ακόμη και των ηλικιωμένων τρωκτικών μειώνοντας την αρτηριακή τους πίεση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα σε ανθρώπους. Ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 800 ατόμων και βρήκαν πως όσοι έτρωγαν τροφές με περισσότερη σπερμιδίνη, είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιοπάθειες, καθώς και χαμηλότερη πίεση του αίματος.

Τροφές που περιέχουν σπερμιδίνη

Τροφές Σπερμιδίνη (mg ανά κιλό)
Φύτρο σιταριού 243
Σόγιας, αποξηραμένα 128-207
Cheddar ενός έτους 200
Μανιτάρια 89
Πίτουρο ρυζιού 50
Συκώτι κοτόπουλου 49
Αρακάς 47
Μάνγκο 30
Ρεβίθια 29
Κουνουπίδι (μαγειρεμένο) 25
Μπρόκολο (μαγειρεμένο) 25

Να σημειωθεί ότι τα τυριά περιέχουν συνήθως πολλά λιπαρά κι έτσι για χρόνια η διατροφική συμβουλή ήταν να αποφεύγονται. Ωστόσο το γεγονός ότι τα υψηλής ωρίμανσης τυριά περιέχουν σπερμιδίνη δείχνει ότι η σύσταση αυτή δεν πρέπει να απασχολεί όσους δεν έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Τα τυριά είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη B12.

Πηγή: Tobias Eisenberg et al. Cardioprotection and lifespan extension by the natural polyamine spermidine, Nature Medicine (2016).

Δείτε επίσης