H σπερμιδίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

spermidinh ousia 4Μία φυσική ουσία, η σπερμιδίνη, ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις, αναφέρουν ερευνητές του  Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eLife».

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, η επίδρασή της σπερμιδίνης είναι τόσο ισχυρή, που θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο ηλικίας 90 ετών να έχει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεαρού ατόμου 20 ετών. Ωστόσο η επίδραση της ουσίας στον άνθρωπο δεν έχει αποδειχτεί ακόμα.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν το εύρημα αυτό ισχύει και στον άνθρωπο, θα έχει βρεθεί ένας τρόπος για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ηλικιωμένους, στους οποίους είναι μειωμένη επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο λόγω ηλικίας. Φυσικά, θα μπορέσουν να ωφεληθούν και όσα άτομα νεότερης ηλικίας έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Η σπερμιδίνη είναι μια φυσική ουσία που αρχικά βρέθηκε στο σπέρμα, εξ ου και το όνομά της. Είναι μια πολυαμίνη που υπάρχει στα ριβοσώματα των κυττάρων (μικρά οργανίδια που συμβάλλουν στη σύνθεση των πρωτεϊνών) και παίζει ρόλο στον μεταβολισμό.

Παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και ενισχύει τη μακροζωία στη μαγιά, τις μύγες, τα σκουλήκια, αλλά και σε ανθρώπινα αιμοφόρα κύτταρα.  Η προσθήκη της ουσίας έδειξε να αναστέλλει διάφορες διαδικασίες που συνδέονται με τη γήρανση και να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες. Οι μύγες στις οποίες δοκιμάστηκε η σπερμιδίνη έζησαν 30% περισσότερο από τις υπόλοιπες, ενώ τα σκουλήκια έζησαν 15% περισσότερο.

Η παραγωγή σπερμιδίνης στον άνθρωπο φαίνεται πως μειώνεται με την ηλικία. Στη διατροφή,  η ουσία υπάρχει σε τροφές όπως τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, το καλαμπόκι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Περιέχεται επίσης εν αφθονία στο φύτρο του σιταριού.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές τα πειράματα ανακάλυψαν πως η σπερμιδίνη αποκαθιστά την εγγενή ικανότητα του ανοσοποιητικού να «θυμάται» τα μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα, έτσι ώστε να τους επιτεθεί την επόμενη φορά που θα εκτεθεί σε αυτά.

Όταν χορήγησαν την ουσία σε ομάδα γερασμένων ποντικιών και στη συνέχεια τους έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, τα ζώα απέκτησαν πρωτοφανή προστασία έναντι των ιών της γρίπης στους οποίους αργότερα εκτέθηκαν.

Το ίδιο συνέβη και όσον αφορά την αντίδραση του ανοσοποιητικού στον κυτταρομεγαλοϊό, έναν παθογόνο μικροοργανισμό που προκαλεί προβλήματα οράσεως και πνευμονία.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και η καλύτερη προστασία από αυτές είναι τα εμβόλια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Άννα-Καταρίνα Σάιμον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής Weatherall της Οξφόρδης.

«Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε αυτή την προστασία, προσθέτοντας στα κλασικά εμβόλια ουσίες που θα ενισχύουν την ανοσοποιητική αντίδραση».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα χρειασθούν πέντε χρόνια επιπλέον έρευνας πριν αρχίσουν οι δοκιμές των ενισχυμένων εμβολίων σε ανθρώπους.

Δείτε επίσης