Υπερπλασία και καρκίνος προστάτη – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όλα ξεκινούν από το PSA! Την πρωτεΐνη που παράγουν τα κύτταρα των προστατικών αδένων και ως αποτέλεσμα το σπέρμα ρευστοποιείται και απελευθερώνονται τα σπερματοζωάρια. Σε περίπτωση που τα κύτταρα είναι καρκινικά, καταστρέφεται η μεμβράνη των κυττάρων και περισσότερο PSA απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, υποδηλώνοντας ότι ξεκίνησε καρκίνος στον προστάτη ή υπάρχει υπερπλασία προστάτη.

prostathsΣυμπτώματα που σας κάνουν να έχετε υποψίες

Οι ασθενείς υποψιάζονται πως κάτι τρέχει, όταν η ούρηση δεν είναι φυσιολογική, με δυσκολία στην έναρξη και την λήξη της. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι η συνεχής αίσθηση ότι θέλετε να ουρήσετε ακόμα και τη νύχτα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο για να απομονώσει τα αίτια και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις

Οι κυριότερες εξετάσεις που ο γιατρός θα σας συστήσει για την διερεύνηση υπερπλασίας του προστάτη, είναι η μέτρηση του PSA, η δακτυλική εξέταση, η βιοψία και η μαγνητική τομογραφία.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη και προτεινόμενη θεραπεία

Πρόκειται για μία διόγκωση, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 40% στους άνδρες της έκτης δεκαετίας και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως προκαλεί αυξανόμενη πίεση στην περιοχή της ουρήθρας και εν συνεχεία σε παρεμπόδιση της ροής των ούρων.

Αν αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή και οι ασθενείς συνεχίζουν να προσβάλλονται από ουρολοιμώξεις, να έχουν αιματουρία ή νεφρική ανεπάρκεια, τότε υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του διογκωμένου προστάτη.

Καρκίνος προστάτη – Ποιο είναι το πλάνο της θεραπείας

Η κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δύο από τους σημαντικότερους είναι η ηλικία, η γενική κατάσταση του ασθενούς. Εκτός από το χειρουργείο, οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία.

Μέσα στο θεραπευτικό πλάνο ενυπάρχει η σχολαστική παρακολούθηση του ασθενούς για όσο διάστημα κρίνει ο γιατρός. Όλα τα νέα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, για τους άνδρες που δεν είναι σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;

Αν και οι επιπλοκές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα και την εμπειρία του γιατρού, ωστόσο τρεις είναι οι κυριότερες. Η αιμορραγία, η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού με τον χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο Παντελή Κατσίβα, κάντε κλικ εδώ.

Δείτε επίσης