Ξανθός: Δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος με το ΕΣΥ σήμερα

«Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Nα σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκη είχε αναφέρει πριν λίγες μέρες ότι είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση στην υγεία.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι γίνονται βήματα σταδιακής βελτίωσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ και πως το κλίμα αλλάζει. Όπως είπε, η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναστραφεί και οι δαπάνες υγείας ανήλθαν στο 5,1% του ΑΕΠ το 2016, από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014.

«Το ποσό είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει και την αυξημένη ανάγκη που έχει προκαλέσει και η ιδία η κρίση… Η ανάταξη του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό, ο κ. Ξανθός απάντησε: «Έχουμε καλές σχέσεις με τον κ. Πολάκη, ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, όλοι κρινόμαστε από τον τρόπο που ασκούμε το αξίωμα μας».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε απολύτως άστοχη τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι όποιος δεν έχει λεφτά κινδυνεύει να πεθάνει. Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει ζήτημα αξιοποίησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 μόνιμες προσλήψεις τον Ιανουάριο, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν με 12μηνη σύμβαση και με πλήρη δικαιώματα, εντός Φεβρουαρίου. Εξήγησε ότι οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες, όπως με γιατρούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία. Αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει σε επίπεδο χειρουργείων.

Δείτε επίσης