Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια βρήκε μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αιτία γι’ αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση από την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι ανθυγιεινές συνήθειες που σχετίζονται με τη ζωή σε πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον όπως π.χ. το λιγότερο περπάτημα.
Ερευνητές του Κέντρου για τη Δημόσια Υγείας του Οντάριο εξέτασαν δεδομένα για 6,6 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 20-85 ετών, που ζούσαν στον Καναδά από το 2001 έως το 2012. Με βάσει τους ταχυδρομικούς κώδικες, οι ερευνητές καθόρισαν πόσο κοντά ζούσαν τα άτομα αυτά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Μέσα σε δέκα χρόνια πάνω από 243.000 άτομα παρουσίασαν άνοια, 31.500 νόσο Πάρκινσον, και 9.250 σκλήρυνση κατά πλάκας.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων δεν προέκυψε συσχέτιση μεταξύ του σημείου διαβίωσης και της νόσου Πάρκινσον ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά η άνοια ήταν συχνότερη στα άτομα που ζούσαν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία.
Τα αποτελέσματα ήταν:
- Όσοι ζούσαν σε απόσταση κάτω των 50 μέτρων από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας είχαν 7% αυξημένο κίνδυνο για άνοια, από τα άτομα που κατοικούσαν 300 πιο μακριά.
- Ο κίνδυνος ήταν 4% αυξημένος σε όσους κατοικούσαν σε απόσταση μεταξύ 5-100 μέτρων από τους συγκεκριμένους δρόμους.
- Ο κίνδυνος ήταν 2% αυξημένος στα 101-200 μέτρα.
- Δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου για όσους ζούσαν 200 μέτρα πιο μακριά από τους κεντρικούς δρόμους.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι, ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας μπορεί να είναι παρενέργεια πνευμονολογικών και καρδιακών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη ρύπανση των οχημάτων ή από άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που σχετίζονται με τη ζωή σε πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον.
“Η μελέτη μας είναι η πρώτη στον Καναδά που υποδηλώνει ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι συνδέονται με την άνοια”, ανέφερε ο Ray Copes, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Γνωρίζουμε από προηγούμενη έρευνα ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να περάσουν στη ροή του αίματος και να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία συνδέεται με καρδιαγγειακές ασθένειας και, ενδεχομένως, άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να εισέλθουν και στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα”.
Ο Copes ανέφερε ότι όσοι ζουν σε πόλεις θα πρέπει να περπατούν σε μικρότερους δρόμους, να τρέχουν σε πάρκα ή άλση και να ποδηλατούν σε μονοπάτια δίπλα σε πιο ήσυχους δρόμους, αν είναι δυνατόν.