Υπουργείο Υγείας: 334 ασθενοφόρα είναι καινούργια

Για 404 ασθενοφόρα, εκ των οποίων τα 334 είναι καινούργια και τα 70 μεταχειρισμένα, στο στόλο του ΕΚΑΒ, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για καθυστέρηση της αλλαγής των παλαιών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι ο διαγωνισμός που αναφερόταν στην εν λόγω ερώτηση αφορούσε στην προμήθεια 186 συνολικά ασθενοφόρων.

Το πρώτο σκέλος που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με αντίτιμο 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν.

Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια 96 ασθενοφόρων ακυρώθηκε καθώς το αντίτιμο ήταν 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του πρώτου σκέλους.

Στη διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 ολοκαίνουριων ασθενοφόρων.

Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων.

Η Νέα Δημοκρατία

Να σημειωθεί ότι για την καθυστέρηση της αλλαγής των παλαιών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Οικονόμου ενέφεε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στις αρχές του 2016 αφορούσαν την αλλαγή των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων μέσω διαγωνισμού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα χρόνο μετά, τα σε άθλια κατάσταση ασθενοφόρα παραμένουν στη θέση τους χωρίς άμεση πρόθεση αντικατάστασής τους. Όλη αυτή η κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, με το ενδεχόμενο ακόμα και να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο, αφού τα ήδη υπάρχοντα ασθενοφόρα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση λόγω της παλαιότητας τους».

 

Δείτε επίσης