Πέθανε ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis

Ένας χαρισματικός άνθρωπος με εξέχουσα κοινωνική δράση, ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, Τζανέτος Αντύπας, πέθανε το βράδυ της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου 2017, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη έργου στον χώρο της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

O Τζανέτος Αντύπας πέθανε από καλπάζοντα καρκίνο στα 47 του χρόνια αφήνοντας την τελευταία του πνοή νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο. Ο ξαφνικός χαμός του σκόρπισε θλίψη σε χιλιάδες προσωπικούς του φίλους αλλά και φίλους της οργάνωσης Praksis.

Η ΜΚΟ στελεχώνεται από 120 εργαζόμενους και 580 εθελοντές.  Μετρά 45.000 ωφελούμενους ετησίως. Υποστηρίζεται κατά 80% από ιδιωτικούς πόρους και κατά 20% από ευρωπαϊκά ή συνχρηματοδοτούμενα προγράμματα

O Τζανέτος Αντύπας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1970. Εκεί τελείωσε το 3o Γενικό Λύκειο Πειραιά και ήταν άριστος μαθητής.

Το 1987 εισάγεται στο ΤΕΙ Αθήνας στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης όπου με πολύ καλές επιδόσεις. Το 1991 εισάγεται πρώτος σε σειρά κατάταξης στο ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το 1995 παίρνει το πτυχίο του με βαθμό 9,3 (Άριστα).

Το 2006 πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Οικονομικό Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο “Διοίκηση και Οικονομικά της Υγείας”.

Κοινωνικός λειτουργός με πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στο εξωτερικό, ο Τζανέτος ξεκίνησε το ανθρωπιστικό του έργο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) Ελλάδας το 1996, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της κοινωνικής και ιατρικής παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα στην Ελλάδα.

Ο Τζανέτος δημιούργησε, εφάρμοσε και συντόνισε τα προγράμματα «Εντός Συνόρων» (Next Door Projects) των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το 2000 από το πόστο του Διευθυντή Αποστολών των MSF Ελλάδας δημιούργησε προγράμματα αναπτυξιακά σε 9 χώρες (Μαλάουι, Ζάμπια, Παλαιστίνη, Αιθιοπία, Γεωργία, Αρμενία, Ρωσία, Ελλάδα, Σερβία), κάθετα προγράμματα άμεσης παρέμβασης (Λίβανο, Ρωσία), ενώ συμμετείχε σε παρεμβάσεις επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία (βομβαρδισμοί) στην Τουρκία (σεισμοί), Ελλάδα (σεισμός), Ινδία (σεισμός), Μοζαμβίκη (πλημμύρες), Ζάμπια (επιδημία ιλαράς).

Η ΜΚΟ Praksis, ήταν δικό του δημιούργημα, και διετέλεσε πρόεδρός της από το Νοέμβριο του 2004. Ο ίδιος σχεδίασε πρωτοποριακές δράσεις εθνικής εμβέλειας και διακρατικές συνεργασίες με στόχο την καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων. Δημιούργησε πολυιατρεία, κινητά ιατρεία, κινητές μονάδες εξέτασης ηπατίτιδας C και HIV, κέντρα ημέρας αστέγων.

Το 2005 ο Τζανέτος Αντύπας έλαβε τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τη ΜΚΟ «Praksis».

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σχιστού.

Δείτε επίσης