Αδυνάτισμα: Φάρμακα και παρενέργειες

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού Ειδικής Παθολόγου

H παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του λιπώδους ιστού του σώματος. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτη και εντέρου.

Τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για αδυνάτισμα είναι:

  1. ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα χημικά φάρμακα  διαιρούνται σε ανορεξιογόνα, καθαρτικά εμετικά χάπια, αναστολείς της απορρόφησης λίπους.

Τα ανορεξιογόνα προκαλούν ανορεξία δρώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή αυξάνουν τις πραγματοποιούμενες καύσεις επιταχύνοντας το μεταβολισμό. Τα καθαρτικά ή εμετικά χάπια προκαλούν συχνή κένωση του περιεχομένου του εντέρου ή συχνή κένωση του στομάχου. Οι αναστολείς της απορρόφησης λίπους δρουν τοπικά στο έντερο προκαλώντας αποβολή μέρους του προσλαμβανόμενου με τις τροφές λίπος.

Στις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών συγκαταλέγονται η ακράτεια κοπράνων, ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια ιχνοστοιχείων και λιποδιαλυτών βιταμινών, οι αλλεργίες, η ρήξη βλεννογόνου, η δυσκοιλιότητα, η ξηροστομία, η ζάλη, η ταχυκαρδία, η υπέρταση, σοβαρά ψυχιατρικά σύνδρομα, νεφρικές διαταραχές, τα αλλεργικά σύνδρομα, η αύξηση της θερμοκρασίας, τα καρδιακά επεισόδια, η παγκρεατίτιδα, η χολοκυστοπάθεια , οι αλλεργίες.

  1. ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μια ποικιλία συμπυκνωμένων φυτικών δραστικών ουσιών, με μορφή αφεψημάτων ή συμπληρωμάτων ή φυσικών φαρμάκων (π.χ. Citrus aurantium, πράσινο τσάι,  guar, φυτικά αντιοξειδωτικά), χρησιμοποιούνται σήμερα για την καταπολέμηση του περιττού βάρους.

Τα φυτικά σκευάσματα δεν στερούνται επικίνδυνων παρενεργειών.  Αρκετές φορές οι παρενέργειες δεν οφείλονται στο φυτικό σκεύασμα αυτό καθαυτό, αλλά στην τεχνική επεξεργασία του φυτού από την βιομηχανία, σε λανθασμένη δοσολογία, σε έλλειψη συμβατότητας του φυτικού φαρμάκου με τον οργανισμό.

Ηπατικά νευρολογικά προβλήματα και αλλεργίες είναι τα συνήθη παθολογικά προβλήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη χρήση βοτάνων χωρίς την ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

 

Δείτε επίσης