Ο περιορισμός των θερμίδων βελτιώνει την υγεία

Ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Αρκετές μελέτες έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα και έδειξαν ότι σε διάφορα είδη όπως σκουλήκια, μύγες και ποντίκια ο θερμιδικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια το 2014 από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι μια διατροφή με λίγες θερμίδες αλλάζει τη δραστηριότητα σχεδόν 900 γονιδίων που συνδέονται με τη γήρανση και τη μνήμη.

Την ίδια χρονιά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) ανακάλυψαν ότι ένας δραστικός περιορισμός θερμίδων μόλις τριών ημερών μπορεί να τονώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Πιστεύεται ότι η νηστεία ανανεώνει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και άλλα όργανα του σώματος.

Μια δίαιτα που παρέχει 35% λιγότερες θερμίδες από το κανονικό έχει βρεθεί ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά 30-50% σε διάφορα θηλαστικά, κι έτσι ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke αποφάσισαν να εξετάσουν κάποιες από τις επιπτώσεις στους ανθρώπους. Έθεσαν υπό παρακολούθηση 145 άτομα ενώ τους είχαν ζητήσει να μειώσουν κατά 12% την θερμιδική πρόσληψη σε διάστημα δύο ετών. Μια ομάδα 75 ατόμων, χωρίς θερμιδικό περιορισμό, αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Στην αρχή της μελέτης, η μέση βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες ήταν τα 37 έτη, και η χρονολογική τους ηλικία ήταν κοντά στα 38 έτη -η βιολογική ηλικία καθορίστηκε βάσει δεικτών όπως η ολική χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

Κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης, η βιολογική ηλικία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,11 χρόνια κάθε 12 μήνες στην ομάδα του θερμιδικού περιορισμού και κατά μέσο όρο 0,71 χρόνια κάθε 12 μήνες στην ομάδα ελέγχου.

«Η βιολογική γήρανση είναι βαθμιαία και προοδευτική καθώς μεγαλώνουμε. Αν μπορέσουμε να παρέμβουμε και να επιβραδύνουμε τη γήρανση ενδεχομένως να μπορέσουμε να προλάβουμε τουλάχιστον την αρχή πολλών ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Daniel Belsky, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke.

Δείτε επίσης