Εγκεφαλικό: Οι γυναίκες μπορεί να έχουν άτυπα συμπτώματα

Η πιο συνηθισμένη ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μια ξαφνική εμφάνιση αδυναμίας ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου και των χεριών.

Τα τυπικά συμπτώματα του εγκεφαλικού σε άνδρες και γυναίκες είναι οι δυσκολίες στην ομιλία, το μούδιασμα ή η “πτώση” της μιας πλευράς του προσώπου, η ξαφνική έλλειψη συντονισμού των άκρων, η σοβαρή ζάλη, ο ξαφνικός πονοκέφαλος, η αστάθεια ή δυσκολία στη βάδιση και η αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος.

Παρότι άνδρες και γυναίκες εκδηλώνουν αυτά τα ευρέως γνωστά συμπτώματα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με μια Αυστραλή ειδικό, πολλές γυναίκες έχουν κάπως διαφορετικά συμπτώματα και μπορεί να αγνοήσουν τις πρώιμες ενδείξεις.

«Το εγκεφαλικό εκδηλώνεται με μοναδικό τρόπο στις γυναίκες», λέει η Cheryl Carcel, λέκτορας Νευρολογίας & Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και ερευνήτρια στο ερευνητικό κέντρο George Institute for Global Health.

«Πολλές ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο με γενικευμένη αδυναμία, κόπωση, αλλαγές στη νοητική κατάστασή τους ή μειωμένο επίπεδο συνείδησης», δηλαδή με “άτυπα συμπτώματα” τα οποία «δυσχεραίνουν την άμεση διάγνωση του εγκεφαλικού από το προσωπικό του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με μια άλλη ειδικό, την καθηγήτρια καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ Anushka Patel, «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι οι γυναίκες δεν παθαίνουν εμφράγματα και εγκεφαλικά και πως αυτά είναι ανδρικά προβλήματα».

Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από εγκεφαλικό στις γυναίκες είναι διπλάσιοι από τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού. Η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσουν και τις γυναίκες στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό, ενώ αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού διατρέχουν και στη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό.

Η Patel τόνισε πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν το νου τους για τα άτυπα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, όταν αυτά είναι ανεξήγητα ή υποτροπιάζουν, διότι μπορεί να οφείλονται σε εγκεφαλικό.

Επίσης, είναι γνωστό σήμερα ότι οι ημικρανίες θέτουν μια γυναίκα σε μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή την υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 οι ημικρανίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 80% στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι και τα συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι κάπως διαφορετικά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Δείτε επίσης