ΕΟΠΕ: Να εξαιρεθούν από το νόμο 4472/2017 τα ογκολογικά φάρμακα

Να εξαιρέσει άμεσα από το νόμο 4472/2017, που αφορά την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας, τους ογκολογικούς ασθενείς και τα νέα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα, ζητά με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Διότι, όπως αναφέρει η ΕΟΠΕ, αυτά τα φάρμακα αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις τη μόνη εκδοχή θεραπείας νοσημάτων που οδηγούν μαθηματικά στον θάνατο.

Μια ακόμα αφορμή για την εν λόγω έκκληση υπήρξε η πληροφορία προς την εταιρία, ότι καρκινοπαθείς που πήγαν να πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ, τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ μέσω του καθεστώτος πρώιμηςπρόσβασης φάρμακά τους, δεν τα κατάφεραν, διότι «ισχύει πια ο νέος νόμος».

«Και ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αντιλαμβανόμενη την ανάδυση ενός τρομακτικού προβλήματος, έστειλε υπερεπείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, ζητώντας οδηγίες, όλοι μας, ασθενείς και γιατροί περιμένουμε στο ακουστικό μας …», τονίζει η ΕΟΠΕ.

Και προσθέτει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην συνέχιση των θεραπειών αλλά και στην έναρξη των θεραπειών, χωρίζοντας τους ασθενείς σε ομάδες διαφορετικών ταχυτήτων, αυτών που «πρόλαβαν» και αυτών που «δεν πρόλαβαν» τον νέο νόμο.

Η εφαρμογή της πρότασης της ESMO (European SocietyMedical Oncology) για τη μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους (magnitude of clinical benefit) στο διάστημα μέχρι την ανάδειξη της Ελληνικής Υπηρεσίας HTA, θα μπορούσε με ορθολογικό τρόπο να υποστηρίξει τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, σημειώνει η ΕΟΠΕ.

Δείτε επίσης