Κόπηκε η αποζημίωση εξέτασης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού – Θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση

Το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την Υπουργική Απόφαση «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX”. Ως αποτέλεσμα είναι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού θα στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους. Αναμένεται ωστόσο διορθωτική Υπουργική Απόφαση.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση κάλυψης της εν λόγω εξέτασης προέκυψε το 2013 κατόπιν διαμαρτυρίας και τεκμηριωμένου αιτήματος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» προς τον τότε υπουργό Υγείας.

Όμως, με βάση την υπ’ αρίθμ. 2457/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέκυψε η ακύρωσή της.

Όπως τονίζει η ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά τη μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΥΚΑ. Επίσης, δεν αναιρείται το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του ΚΕΣΥ, σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια».

O ΕΟΠΥΥ

Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμης, ζήτησε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, άμεση συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε.

Κατά τη συνάντηση, η ΕΛΛΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α), ως εξής:

  • Επανέκδοση της Υ.Α. με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX.
  • Κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.
  • Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ – ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.
  • Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

Ο κ. Μπερσίμης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό.

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Υγείας

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έδωσε μέσω Facebook διευκρινίσεις σχετικά με την αποζημίωση της διαγνωστικής εξέτασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι υπήρξε απόφαση του ΣτΕ, η οποία επέβαλε την ακύρωση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ασθενής, η οποία δεν καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τις προϋποθέσεις που έθετε η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, σε λίγες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, αφού προηγηθεί η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), όπως απαιτείται. Η νέα Υπουργική Απόφαση θα διορθώνει την προηγούμενη και θα καλύπτει ηλικιακές ομάδες, οι οποίες δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα, όπως οι ασθενείς άνω των 65 ετών.

Ο κ. Οικονόμου

Πυρά εναντίον της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την ανάκληση αποζημίωσης εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού.

Η σχετική δήλωση του κ. Οικονόμου έχει ως εξής:

«Η ανευθυνότητα και η απίστευτη προχειρότητα αποτελούν πλέον καθημερινά χαρακτηριστικά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται από την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδιασμού της πιο αποτυχημένης ηγεσίας που πέρασε ποτέ από το συγκεκριμένο Υπουργείο. Τον τελευταίο μήνα, όλες οι γυναίκες που έχουν καρκίνο στον μαστό και έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε μια εξειδικευμένη μοριακή εξέταση δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ σε αντίθεση με ό,τι γινόταν. Αίτια η ανικανότητα και αναλγησία του Υπουργείου Υγείας που δεν μερίμνησε –ως όφειλε μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ– για την ταυτόχρονη έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, ώστε να μην υπάρχει το χρονικό κενό στην κάλυψη της εξέτασης. Για άλλη μια φορά, την ανυπαρξία βούλησης την πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Δείτε επίσης