Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για ιλαρά: Στους 12 μήνες να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ζητάει πλέον να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15, καθώς και να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχυθεί η ανοσιακή απάντηση που υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται πανικός, είπε επίσης ο κ. Ξανθός, αφού οι αρμόδιες αρχές είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούν τα δεδομένα ενώ παράλληλα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, της τάξης του 95 – 96%.

Εκεί που εντοπίζονται προβλήματα είναι σε ειδικές ομάδες, ειδικούς πληθυσμούς, που για διάφορους λόγους, κυρίως κοινωνικοοικονομικούς, έχουν χαμηλή αντίστοιχη κάλυψη, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά.

«Εκεί προσπαθούμε αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συστηματικές παρεμβάσεις», τόνισε.

Αναφορικά με την επάρκεια των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας αυξάνει το στοκ, ενώ ο ΕΟΦ έχει ζητήσει από τις εταιρίες αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Επίσης αυτές τις ημέρες με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ.

Δείτε επίσης