Οι Ιάπωνες είναι, γενικά, αρκετά υγιείς έχοντας υψηλό προσδόκιμο ζωής. Αλλά έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου από υπέρταση και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρόνιας νεφροπάθειας στον κόσμο – η νεφροπάθεια προσβάλλει έναν στους οκτώ Ιάπωνες κατά τη διάρκεια της ζωής.
Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation Insight βρήκε ότι η υπέρταση και η νεφροπάθεια των Ιαπώνων έχoυν σχέση με τα νεφρά τους. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα εστιάζεται στους νεφρώνες, τη δομική μονάδα των νεφρών που είναι υπεύθυνη για το φιλτράρισμα του αίματος.
Κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογικά δυο νεφρούς στο μέγεθος μιας γροθιάς, τα οποία ζυγίζουν το καθένα περίπου 150 γραμμάρια. Οι νεφροί αναγνωρίζουν και αποβάλλουν ορισμένες ουσίες, όπως φάρμακα και συντηρητικά τροφίμων, καθώς και άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, όπως είναι η ουρία, το ουρικό οξύ και η κρεατινίνη. Επίσης αν ένα άτομο καταναλώνει πολύ αλάτι, τα νεφρά του αυξάνουν την αποβολή του, ενώ, αν σταματήσει να τρώει αλάτι, περιορίζουν την αποβολή του. Αυτό γίνεται μέσω των νεφρώνών που περιέχουν φίλτρα τα οποία διηθούν συνεχώς το αίμα αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο αριθμό νεφρώνων.
Στην Ευρώπη, οι άνθρωποι έχουν 900,000 -1.000.000 εκατομμύριο νεφρώνες, αλλά σύμφωνα με ερευνητές από το Monash University’s Biomedicine Discovery Institute, στην Αυστραλία, και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jikei στο Τόκιο, οι Ιάπωνες γεννιούνται με πολύ λιγότερους νεφρώνες από τον μέσο όρο στο δυτικό κόσμο και αυτό έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία τους. Μια από αυτές τις επιπτώσεις είναι η υψηλότερη πίεση του αίματος και μια άλλη οι νεφροπάθειες.
Η ιδέα ότι ένας μικρότερος αριθμός νεφρώνων είναι υπεύθυνος για την υπέρταση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980. Η σύνδεση έχει νόημα διότι τα νεφρά ρυθμίζουν την ποσότητα του νατρίου και της ρενίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η ρενίνη τη ρυθμίζει. Αυτό γίνεται μέσω των νεφρώνων οι οποίοι όμως είναι δύσκολο να μετρηθούν και άρα η σύνδεση των νεφρών με την υπέρταση ήταν δύσκολο να επαληθευτεί ιστορικά.
Τα νεφρά υπεύθυνα για την υπέρταση
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον John Bertram από το Monash University εξέτασε 59 νεφρούς από 59 ασθενείς και βρήκε μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των νεφρώνων και της υπέρτασης.
“Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη σε ασιατικό πληθυσμό που δείχνει ότι οι Ιάπωνες με υπέρταση έχουν σημαντικά λιγότερους νεφρώνες”, ανέφερε ο Bertram.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι Ιάπωνες χωρίς υπέρταση ή νεφροπάθεια είχαν 640.000 νεφρώνες, δηλαδή κατά 30% λιγότερους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο αριθμός ήταν μόνο 392.000, αν το άτομο είχε υπέρταση και 268.000 αν είχε χρόνια νεφρική νόσο.
Στην μελέτη, 9 ιαπωνικά υπερτασικά άτομα με μέση ηλικία 68 ετών είχαν 37% λιγότερους νεφρώνες από 9 άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και μέσο όρο ηλικίας 64 ετών.
Μια προηγούμενη μελέτη με επικεφαλής τον Bertram που δημοσιεύθηκε το 2016 έχει βρει συσχέτιση μεταξύ χαμηλού αριθμού νεφρώνων και χαμηλού βάρους γέννησης.
Οι πρόωρες και χαμηλού βάρους γεννήσεις έχουν αυξηθεί στην Ιαπωνία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. “Υπάρχει μια τάση προς στην Ιαπωνία οι γυναίκες να παραμένουν αδύνατες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να φαίνονται πιο όμορφες αλλά τα μωρά τους είναι πιθανότερο να γεννηθούν μικρότερα και με μικρότερα νεφρά”, ανέφερε ο Bertram.
Σ’ αυτό ίσως να συντελεί και το γεγονός ότι η Ιαπωνία συνιστά αυστηρότερο περιορισμό της αύξησης του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους το 2016.