ΠΟΥ: Ο HIV εξαπλώνεται ανησυχητικά γρήγορα στην Ευρώπη

Στο υψηλότερο επίπεδο έφτασε το 2016 ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν με τον ιό HIV στην Ευρώπη, από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων. Αυτό κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να μιλάει για επιδημία που στην περιοχή αυτή μεταδίδεται «με ανησυχητικούς ρυθμούς».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), το 2016 μολύνθηκαν 160.000 άνθρωποι από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS στην Ευρώπη. Περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην ανατολική Ευρώπη.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην Ευρώπη που περιλαμβάνει 53 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 900 εκατομμύρια, αυξήθηκε κατά 52%. Πιο συγκεκριμένα, από 12 κρούσματα ανά 100.000 άτομα που ήταν το 2007, αυξήθηκε σε 18,2 ανά 100.000 άτομα το 2016.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια ενός έτους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, δεν θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε τον στόχο να σταματήσουμε την επιδημία του HIV ως το 2030», εκτίμησε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ.

Ο ΠΟΥ και το ECDC χαρακτηρίζουν την τάση ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι πολλοί ασθενείς είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV πολλά χρόνια προτού διαγνωστούν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο του και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να τον έχουν μεταδώσει σε άλλους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, διότι επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεκινήσουν άμεσα την αντιρετροϊκή αγωγή, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του ιού HIV», τόνισε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Άμον και πρόσθεσε ότι ο μέσος χρόνος που περνά από τη μόλυνση μέχρι ένα άτομο να διαγνωστεί είναι τρία χρόνια, «το οποίο είναι πάρα πολύ».

Παγκοσμίως, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Οι περισσότερες μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική, όμως η επιδημία εμφανίζεται σταθερά και σε πιο πλούσιες περιοχές, όπως η Ευρώπη.

Γαλλία: 25.000 άτομα αγνοούν ότι είναι οροθετικοί

Πρόσθετη ανησυχία στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές προκαλεί το γεγονός ότι 25.000 άτομα στη Γαλλία αγνοούν ότι είναι οροθετικοί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, από τους 25.000 που αγνοούν ότι είναι φορείς του ιού HIV, το 40% είναι ομοφυλόφιλοι, το 40% είναι μετανάστες προερχόμενοι κυρίως από την υποσαχάρεια Αφρική ενώ το 20% είναι ετεροφυλόφιλοι  που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία. Κάθε χρόνο στη Γαλλία, περίπου 6.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι είναι οροθετικοί, και το 27% σε προχωρημένο στάδιο.

Πάντως, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκεται ότι είναι οροθετικοί έχει μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το 2013 στη Γαλλία, αλλά παραμένει σταθερός μεταξύ των ομοφυλόφιλων (2.600 το 2016). Οι ομοφυλόφιλοι που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και οι χρήστες ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 15% και το 1%.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία πενταετία καταγράφεταια πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν το 2010.

Το 2016 είχαμε 639 και το πρώτο δεκάμηνο του 2017, 492 νέες διαγνώσεις. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μία ενθαρρυντική ένδειξη. Η Ελλάδα άλλωστε διαθέτει δωρεάν τις πιο σύγχρονες θεραπείες στα οροθετικά άτομα, διαθέτει άρτια καταρτισμένο στον HIV ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και έχει διαχειριστεί με επιτυχία κρίσιμες καμπές της επιδημίας, όπως με το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» μετά την επιδημική έκρηξη στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, τη διετία 2011-2012.

 

 

Δείτε επίσης