Στα 200 δισ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος των πλαστών φαρμάκων ετησίως

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Sanofi, η Pfizer και η Roche έχουν δημιουργήσει ειδικά εξειδικευμένα εργαστήρια για την καταπολέμηση της παραποίησης και απομίμησης φαρμάκων.

Για παράδειγμα, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi εξετάζει ποια φάρμακα είναι πλαστά και ποια όχι αναλύοντας τα συστατικά όχι μόνο αυτών που κυκλοφορούν στο internet αλλά και αυτών που πωλούνται στα φαρμακεία.

Πλαστά φάρμακα είναι αυτά που δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, είτε αυτά που χρησιμοποιούν την επωνυμία κάποιου γνωστού φαρμάκου. Και φυσικά είναι επικίνδυνα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει που και υπό ποιες συνθήκες έχουν παρασκευαστεί.

Ο οικονομικός αντίκτυπος μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που ισοδυναμεί με διαφυγόντα τζίρο της τάξης του 10-15% της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Την ίδια στιγμή η υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ υπολογίζει ότι οι φόροι που χάνουν οι χώρες μέλη από τα πλαστά φάρμακα, φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε χώρες μέρη της Ασίας, στην Αφρική και τη Βραζιλία, όπου η νομοθεσία για τη διακίνηση φαρμάκων είναι χαλαρή και το ποσοστό διείσδυσης των εν λόγω φαρμάκων φτάνει και το 30%.

«Τα πλαστά φάρμακα αποτελούν κόκκινο πανί για τη δημόσια υγεία του εικοστού πρώτου αιώνα», ανέφερε ο Geoffroy Bessaud, διευθυντής συντονισμού του εργαστηρίου πλαστών φαρμάκων της Sanofi. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, η Interpol, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κ.ά.

Οι συντονισμένες προσπάθειες που έκαναν φέτος 123 χώρες στο πλαίσιο της επιχείρησες Pangea X, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 3.584 δικτυακοί τόποι πώλησης πλαστών φαρμάκων και αποσυρθούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα από την παγκόσμια αφορά, κόστους περίπου 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Νομοθεσίες και ενημέρωση γιατρών σε όλες τις χώρες του κόσμου πρόκειται να ακολουθήσει ως μέτρο πρόληψης της δημόσιας υγείας, αλλά και οικονομικής σωτηρίας φόρων για τα κράτη και τζίρου για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Δείτε επίσης