Πιο γρήγορη γήρανση έχουν οι επιζώντες από παιδικό καρκίνο

Τα άτομα που επιβίωσαν από παιδικό καρκίνο γερνούν ταχύτερα και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Society of Medical Oncology. Η εικασία είναι ότι αιτία είναι η θεραπεία του καρκίνου.

Ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερες από περίπου 1.200 μελέτες και διαπίστωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που είχαν επιβιώσει από παιδικό καρκίνο ήταν 30% χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Επίσης, είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν δεύτερο καρκίνο.

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει εκδηλώσει καρκίνο σε παιδική ηλικία είναι πιθανότερο να πεθάνει μετά στην ηλικία των 50-60 ετών παρά μετά το 80.

Οι επιζώντες από καρκίνο είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, δευτεροπαθείς καρκίνους, πνευμονικές βλάβες και ευθραυστότητα. Επίσης, εκδηλώνουν νωρίτερα νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, συγκριτικά πάντα με τον γενικό πληθυσμό.

Όσοι έχουν υποβληθεί σε αγωγή με στεροειδή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη, οστεοπόρωσης, νευροπάθειας, λέπτυνσης του δέρματος, μόλυνσης και βραδείας επούλωσης τραυμάτων.

Ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα σχετίζονται με την απώλεια ακοής, την μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, την υπέρταση, τη συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, την μυϊκή αδυναμία, την αρθρίτιδα, τη νεφρική και ηπατική νόσο, τη χρόνια δυσκοιλιότητα και την υπογονιμότητα.

Η ακτινοθεραπεία σχετίζεται με άνοια, απώλεια μνήμης, αθηροσκλήρωση και δευτεροπαθείς καρκίνους του μυελού των οστών και του αίματος.

Τέλος, οι επιστήμονες βρήκαν πως όσοι είχαν επιβιώσει από καρκίνο είχαν πιο κοντά τελομερή, ένδειξη πρόωρης γήρανσης.

«Αν και η πρόωρη γήρανση είναι σαφώς καλύτερη από τον πρόωρο θάνατο, η καλύτερη κατανόηση του τι προκαλεί αυτή τη διαδικασία αποτελεί μαι ευκαιρία για βελτίωση της υγείας των συγκεκριμένων ασθενών. Πιστεύουμε ότι οι επιζώντες από τον καρκίνο θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό ιατρική παρακολούθηση», έγραψαν οι ερευνητές.

Μελέτη για τον θυρεοειδή

Το παραπάνω συμπέρασμα έρχεται να επιβεβαιώσει μια άλλη μελέτη. Τα άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν αυξημένους κινδύνους για άλλες παθήσεις όπως, διαβήτη, διαταραχές του λιπιδικού μεταβολισμού, οφθαλμικές διαταραχές και καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς.

“Οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς που διαγιγνώσκονται σε νεαρή ηλικία (<40 ετών) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η οστεοπόρωση», ανέφερε η Mia Hashibe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα οικογενειακής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα. 
Η Hashibe πρόσθεσε: “Μερικοί από τους κινδύνους φαίνεται να είναι υψηλότεροι από τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς και η παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο”.

Δείτε επίσης