H χολίνη στην εγκυμοσύνη ενισχύσει τον εγκέφαλο του μωρού

Η κατανάλωση περισσότερων τροφών που περιέχουν χολίνη, όπως είναι τα αυγά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο του μωρού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The FASEB Journal.

Όταν οι μέλλουσες μητέρες καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απόγονοι έχουν διαρκή γνωστικά οφέλη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell.

Η χολίνη, η οποία απαντάται στους κρόκους των αυγών, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια, τα καρύδια και τα σταυρανθή λαχανικά, έχει πολλές λειτουργίες, αλλά αυτή η μελέτη εστίασε στο ρόλο της στην προγεννητική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δεν θεωρείται βιταµίνη γιατί παράγεται στο ανθρώπινο συκώτι αλλά η ποσότητα είναι μικρή για τις ανάγκες του οργανισμού. Έτσι συστήνεται η ημερήσια κατανάλωση 550 mg χολίνης για τους άνδρες και 425 mg για τις γυναίκες. Για τις θηλάζουσες η προτεινόμενη ποσότητα είναι ίδια με τους άνδρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αυστηρό σχεδιασμό της μελέτης τους για να δείξουν τα γνωστικά οφέλη στους απογόνους των εγκύων γυναικών που κατανάλωναν καθημερινά περίπου το διπλάσιο της συνηθισμένης ποσότητας χολίνης το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

“Τα δεδομένα που αφορούν τρωκτικά δείχνουν ότι τα συμπληρώματα χολίνης στη μητρική διατροφή έχουν δια βίου οφέλη στη γνωστική λειτουργία των απογόνων”, δήλωσε η Marie Caudill, καθηγήτρια διατροφής και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. “Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι κάτι παρόμοιο ισχύει και στους ανθρώπους”.

Το εύρημα είναι σημαντικό επειδή η χολίνη απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως οι περισσότερες γυναίκες καταναλώνουν λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα των 425-450 mg την ημέρα.

“Μέρος αυτού οφείλεται στις τρέχουσες διατροφικές τάσεις και πρακτικές”, δήλωσε ο Richard Canfield, αναπτυξιακός ψυχολόγος και μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης. “Υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε χολίνη τα οποία όμως έχουν κακή φήμη αυτές τις μέρες. Τα αυγά, για παράδειγμα, έχουν υψηλή χοληστερόλη και οι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της κυβέρνησης, έχουν στο παρελθόν συστήσει τον περιορισμό των κρόκων, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τις γυναίκες από την κατανάλωση αυγών, παρόλο που οι κίνδυνοι αυτοί είναι χαμηλοί. Τα κόκκινα κρέατα αποφεύγονται συχνά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και το συκώτι συνήθως δεν τρώγεται”.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο περιορισμός της διατροφικής χοληστερόλης μέχρι τα 300 mg την ημέρα καταργήθηκε από τις κυβερνητικές αμερικανικές συστάσεις το 2015.

Γνωστικά οφέλη

Δύο προηγούμενες μελέτες από άλλες ερευνητικές ομάδες έδωσαν μικτά αποτελέσματα μετά την εξέταση των γνωστικών επιδράσεων των συμπληρωμάτων χολίνης, ίσως λόγω του σχεδιασμού τους και του μη αυστηρού ελέγχου, ανέφερε η Caudill.

Στη μελέτη αυτή, 26 γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Όλες οι γυναίκες κατανάλωναν ακριβώς την ίδια δίαιτα. Η πρόσληψη χολίνης και άλλων θρεπτικών ουσιών ελέγχονταν αυστηρά, κάτι που ήταν σημαντικό αφού ο μεταβολισμός της χολίνης και οι λειτουργίες της μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β6.

“Με την εξασφάλιση ότι όλες οι άλλες θρεπτικές ουσίες παρέχονται σε ίσες ποσότητες, μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι οι διαφορές στα βρέφη προέκυψαν από την πρόσληψη χολίνης”, ανέφερε η Caudill.

Οι μισές γυναίκες έλαβαν 480 mg την ημέρα χολίνης, λίγο περισσότερο από το επαρκές επίπεδο πρόσληψης, και οι άλλες μισές έλαβαν 930 mg την ημέρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ταχύτητα επεξεργασίας και την οπτικοακουστική μνήμη των μωρών σε ηλικία 4, 7, 10 και 13 μηνών. Κατέγραφαν το χρονικό διάστημα που κάθε βρέφος κοίταζε μια εικόνα στην περιφέρεια μιας οθόνης του υπολογιστή, ένα μέτρο του χρόνου που χρειάζεται για να παραχθεί μια απόκριση. Η δοκιμή αυτή έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με το επίπεδο νοημοσύνης (IQ) στην παιδική ηλικία.

Ενώ οι απόγονοι και στις δύο ομάδες εμφάνισαν γνωστικά οφέλη, οι ταχύτητες επεξεργασίας πληροφοριών ήταν σημαντικά ταχύτερες στην ομάδα των μητέρων που κατανάλωναν 930 mg την ημέρα.

Αν και η μελέτη περιέλαβε ένα μικρό δείγμα, υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες συστάσεις για την καθημερινή πρόσληψη χολίνης μπορεί να μην είναι αρκετές για να παράγουν τις βέλτιστες γνωστικές ικανότητες στους απογόνους, δήλωσε ο Canfield.

Οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη χολίνης βασίζονται στις ποσότητες που απαιτούνται για την πρόληψη της δυσλειτουργίας του ήπατος και έχουν προεκταθεί από μελέτες που έγιναν σε άνδρες εν μέρει επειδή δεν έχουν διερευνηθεί οι απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της μελέτης ήταν από το Κέντρο Διατροφής των Αυγών, το Βόειο Έλεγχο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τις Κοινωνικές Επιστήμες, το Bronfenbrenner Life Course Center και το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας.

Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι ενώ η χολίνη είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολύ καλή φήμη, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση χολίνης και L-καρνιτίνης αυξάνει τα επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ: trimethylamine-N-oxide) και σχετίζεται με την θρόμβωση. Το ΤΜΑΟ παράγεται λόγω μεταβολισμού της χολίνης και της L-καρνιτίνης από ορισμένα βακτήρια του εντέρου.

Πηγή: Marie A. Caudill, Barbara J. Strupp, Laura Muscalu, Julie E. H. Nevins, Richard L. Canfield. Maternal choline supplementation during the third trimester of pregnancy improves infant information processing speed: a randomized, double-blind, controlled feeding study. The FASEB Journal, 2017; fj.201700692RR DOI: 10.1096/fj.201700692RR

Δείτε επίσης