Η σκανδιναβική παλαιολιθική διατροφή περιείχε πολλά ψάρια

Νέες έρευνες από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας δείχνουν τι έτρωγαν οι άνθρωποι στην νότια Σκανδιναβία πριν από 10.000 χρόνια.

Η σημασία των ψαριών και των θαλασσινών στη διατροφή φαίνεται πως ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστευόταν για εκείνη την εποχή. Έτσι, αν ακολουθείτε την παλαιολιθική διατροφή, θα πρέπει απλά να τρώτε περισσότερα ψάρια.

Οι οστεολόγοι Adam Boethius και Torbjörn Ahlström μελέτησαν τις διάφορες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή του ανθρώπου για τρεις χιλιετίες: περίπου από 10.500 έως 7.500 χρόνια πριν. Αυτό έγινε με αναλύσεις ανθρώπινων οστών από 82 άτομα, των οποίων οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν στη Σκανδιναβία.

Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας διδακτορικής διατριβής που χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να εξετάσει τη σημασία της αλιείας για τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στη νότια Σκανδιναβία κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, αφότου ο πάγος από την τελευταία εποχή των παγετώνων είχε λιώσει.

“Στον οικισμό Norje Sunnansund, έξω από το Sölvesborg της Σουηδίας, το 50% της πρόσληψης πρωτεϊνών προερχόταν από τα ψάρια, το 10% από τις φώκιες και το 37% από τα χερσαία θηλαστικά, όπως είναι τα αγριογούρουνα και τα ελάφια, ενώ μόλις το 3% προερχόταν από τα φυτά όπως είναι τα μανιτάρια, τα μούρα και οι ξηροί καρποί”, είπε ο Boethius. “Στο νησί Gotland, το οποίο δεν διέθετε χερσαία θηλαστικά εκτός από λαγούς, το ποσοστό των ψαριών στη συνολική κατανάλωση πρωτεϊνών ήταν ακόμη υψηλότερο, στο 60%. Εκεί, οι φώκιες είχαν αντικαταστήσει τα χερσαία θηλαστικά και αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40%  της πρόσληψης πρωτεΐνης, ενώ οι λαγοί και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν ένα αμελητέο ποσοστό”.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ψάρια ήταν μια εξαιρετικά σημαντική πηγή πρωτεϊνών και στη σουηδική δυτική ακτή.

Προηγουμένως, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι είχαν εμπλακεί πολύ περισσότερο σε κινητές ομάδες κυνηγών μεγάλων θηραμάτων και η κύρια πρόσληψη πρωτεϊνών τους έπρεπε επομένως να προέρχεται από ζώα, όπως είναι π.χ. τα ελάφια. Έτσι ο ρόλος της αλιείας δεν ήταν αναγνωρισμένος. Η κυριαρχία της αλιείας είναι μια ανακάλυψη που έχει τεράστια σημασία για την κατανόηση του πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι.

Η αλιεία ήταν σχετικά σταθερή σε σύγκριση με το κυνήγι των χερσαίων θηλαστικών, σύμφωνα με τον Boethius. Το γεγονός ότι οι ερευνητές έχουν συχνά παραμελήσει τη σημασία της αλιείας είναι ίσως επειδή δεν έψαξαν ενεργά για τα ίχνη της ύπαρξής της. Τα οστά των ψαριών είναι πολύ μικρότερα και πιο εύθραυστα από τα οστά των θηλαστικών και δεν διατηρούνται τόσο καλά. Σε μια ανασκαφή, τα οστά ψαριών ήταν σχεδόν αδύνατο να ανιχνευθούν στο έδαφος και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί λεπτό κόσκινο για να βρεθούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλιεία ήταν εκπληκτικά κυρίαρχη σε όλες τις περιοχές που ερευνήθηκαν. Τα άτομα χωρίστηκαν σε αυτά που ζούσαν σε θαλάσσια περιβάλλοντα και σε αυτά που ζούσαν σε περιβάλλον γλυκού νερού. Σε περιβάλλοντα γλυκών υδάτων, η πρόσληψη πρωτεϊνών κυριαρχείται από διαφορετικούς τύπους ψαριών όπως: κυπρίνοι, πέρκα, τσουγκράνα και κρόκος. Ο μπακαλιάρος κυριαρχεί στα θαλάσσια περιβάλλοντα, όπως επίσης η ρέγγα και τα ακανθώδη σκυλόψαρα. Τα μεταναστευτικά ψάρια, όπως το χέλι και ο σολομός, δεν αντιπροσώπευαν μεγάλο ποσοστό της διατροφής.

“Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχει επικάλυψη στις διάφορες ομάδες, γεγονός που δείχνει ότι είχαν περιορισμένη κινητικότητα και κυρίως τρέφονταν με μια τοπική διατροφή”, είπε ο Boethius. “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι εξαρτώνταν περισσότερο από την αλιεία με την πάροδο του χρόνου”.

Παρόλο που τα ψάρια μπορούσαν να αλιευθούν στις περισσότερες λίμνες, υπήρχαν ορισμένα ιδιαίτερα ευνοούμενα μέρη, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται, γεγονός που πιθανόν να συνεπαγόταν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Αυτό  συχνά αντικατοπτρίζεται στους διάφορους τραυματισμούς που σχετίζονται με τη βία στους σκελετούς που βρέθηκαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα οστά 82 παλαιολιθικών ανθρώπων στη Σουηδία και τη Δανία. Τα οστά υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία και το κολλαγόνο εκχυλίσθηκε και αναλύθηκε σε ένα φασματόμετρο μάζας προκειμένου να ληφθούν οι σταθερές τιμές ισοτόπων από άνθρακα και άζωτο. Χρησιμοποιώντας Bayesian στατιστική μοντελοποίηση, αυτές οι τιμές σχετίστηκαν με τις αντίστοιχες τιμές για τα ζώα και τα φυτά, παρέχοντας έτσι πληροφορίες για τη γενική ανθρώπινη διατροφή κατά τις πρώτες χιλιετίες μετά την απομάκρυνση των παγετώνων από τη νότια Σκανδιναβία.

Για να αποκτήσουν μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο η παλαιολιθική διατροφή ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων τόπων, η μελέτη περιελάμβανε επίσης μια ανάλυση ζωικού υλικού οστών από τέσσερις διαφορετικούς πρώιμους μεσολιθικούς οικισμούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά κυριαρχούσαν στην πρόσληψη πρωτεϊνών τόσο από θαλάσσια όσο και από γλυκά νερά. Υπήρχαν σημαντικές τοπικές διακυμάνσεις στο προτιμώμενο είδος ψαριού, αλλά η αλιεία είχε εξαιρετική σημασία για την ανθρώπινη επιβίωση.

Δείτε επίσης