Κρίση οπιοειδών: Απολογία εταιρειών διανομής φαρμάκων σε επιτροπή του Κογκρέσου

Ένας σημαντικός διανομέας οπιοειδών παυσίπονων ζήτησε συγγνώμη χθες 8 Μαΐου για τον ρόλο της εταιρείας του στη διευκόλυνση της ροής αυτών των φαρμάκων που έχουν ιδιαίτερα εθιστικές ιδιότητες. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο δημοσίως.

Πέντε ανώτατα στελέχη διανομής οπιοειδών κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον μιας επιτροπής εποπτείας του Κογκρέσου και όταν ο πρόεδρος Gregg Harper ρώτησε τα στελέχη εάν πιστεύουν ότι η συμπεριφορά των εταιρειών τους συνέβαλε στο εκτεταμένο πρόβλημα των οπιοειδών, οι τέσσερις το αρνήθηκαν ενώ ο ένας το δέχτηκε. “Ναι” απάντησε ο Joseph Mastandrea, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Miami-Luken.

Από αριστερά: Ο Joseph Mastandrea, πρόεδρος της Miami-Luken, ο John Hammergren, πρόεδρος και CEO της της McKesson, ο J. Christopher Smith, πρώην πρόεδρος και CEO της H.D. Smith Wholesale Drug, και ο Steven Collis, πρόεδρος και CEO της AmerisourceBergen, ορκίζονται πριν καταθέσουν για  την επιδημία των οπιοειδών.

Ο George Barrett, πρόεδρος της Cardinal Health, είπε ότι λυπάται που η εταιρεία του δεν ενήργησε ταχύτερα για να εμποδίσει τη διανομή εκατομμυρίων δισκίων υδροκοδόνης και οξυκωδόνης σε δύο μικρά φαρμακεία της Δυτικής Βιρτζίνια, της Πολιτείας που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών. “Εκ των υστέρων, εύχομαι να είχαμε κινηθεί γρηγορότερα”, δήλωσε ο Barrett. “Λυπάμαι βαθιά που δεν το κάναμε. Σήμερα είμαι βέβαιος ότι θα καταλήγαμε σε διαφορετικά συμπεράσματα για τα δύο αυτά φαρμακεία”.

Αλλά παρόλο που ο Barrett δήλωσε ότι επιθυμούσε να έχει εντοπίσει το πρόβλημα νωρίτερα, δεν αποδέχθηκε ευθύνη για την επιδημία των οπιοειδών.

Εκτός από την Cardinal και την Miami-Luken, τα στελέχη της AmerisourceBergen, της McKesson και της H.D. Smith κατέθεταν για σχεδόν τρεις ώρες.

Οι μαρτυρίες έγιναν ενώπιον μιας υποεπιτροπής του Κογκρέσου που επί ένα χρόνο διερευνά τις πωλήσεις οπιοειδών στη Δυτική Βιρτζίνια από τους χονδρεμπόρους, οι οποίοι υποχρεούνται από το νόμο να υποβάλλουν τις ύποπτες παραγγελίες στην Drug Enforcement Administration. Εάν οι παραγγελίες και οι πωλήσεις δεν αναφερθούν σωστά, μπορεί να διευκολυνθεί η εκτροπή των φαρμάκων στη μαύρη αγορά, όπου συχνά πωλούνται με πριμοδότηση και τροφοδοτούν τον εθισμό.

Τον Φεβρουάριο είχε αποκαλυφθεί ότι δύο από τους μεγαλύτερους διανομείς φαρμάκων απέστειλαν 12,3 εκατομμύρια δόσεις ισχυρών οπιοειδών σε ένα μόνο φαρμακείο σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια για περίοδο οκτώ ετών. Το Family Discount Pharmacy στο Mount Gay-Shamrock, W.Va., έλαβε τα φάρμακα από το 2006 έως το 2014. Η επιτροπή εξέτασe επίσης τις παραδόσεις της Cardinal που έγιναν στην εταιρεία Hurley Drug Company στο Williamson, W.Va., η οποία έλαβε περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια χάπια την ίδια χρονική περίοδο. Ένα μόνο φαρμακείο στο Kermit, W.Va., μια πόλη περίπου 400 ατόμων, έλαβε σχεδόν 9 εκατομμύρια χάπια υδροκωδόνης μέσα σε δύο χρόνια.

Η αίθουσα συσκέψεων ήταν γεμάτη από δικηγόρους, εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και στελέχη φαρμακευτικών εταιερειών, μαζί με δικηγόρους από κομητείες και πόλεις που έχουν ασκήσει αγωγές κατά των επιχειρήσεων. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους δήμους δήλωσαν ότι οι υποθέσεις τους θα δείξουν ότι οι διανομείς περιήλθαν στη δικαιοσύνη για να επωφεληθούν.

“Συνεχίζουν να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για την εκούσια αδιαφορία τους για το νόμο και για να επιτρέψουν την πλημμύρα εθιστικών οπιοειδών στους δρόμους της Αμερικής”, δήλωσε ο Troy Rafferty, ο οποίος εκπροσωπεί τους ενάγοντες. “Όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι είναι πολιτικά υπεύθυνοι, είναι και ποινικά υπεύθυνοι – οι εισαγγελείς πρέπει να εμπλακούν».

Ο John M. Gray, διευθύνων σύμβουλος της Healthcare Distribution Alliance, μιας εμπορικής ομάδας που εκπροσωπεί τους διανομείς, δήλωσε ότι οι εταιρείες κατανοούν τον τραγικό αντίκτυπο της κατάχρησης των οπιοειδών, αλλά “πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η επιδημία δεν προκλήθηκε από διανομείς οι οποίοι ούτε  συνταγογραφούν, ούτε παρασκευάζουν φάρμακα”. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ρίζα του προβλήματος έγκειται στη πεποίθηση ότι τα οπιοειδή θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν με ελάχιστο κίνδυνο.

Τα στελέχη έριξαν την ευθύνη στους γιατρούς για την υπερβολική συνταγογράφηση καθώς και στους φαρμακοποιούς που τα διέθεταν.

Τα μέλη της επιτροπής είπαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί σε ορισμένα μέρη διανεμήθηκαν τόσα πολλά παυσίπονα. “Πλήθος οπιοειδών πήγε σε μικρές πόλεις και αυτό δεν έχει λογική. Είναι απλά περίεργο και ακατανόητο”, είπε ένα μέλος της επιτροπής.

Δείτε επίσης