Ριζική προστατεκτομή: Ρομποτικά το 85% των χειρουργικών επεμβάσεων

Σύμφωνα με την πρώτη μετα-ανάλυση που εξέτασε τις γενικές τάσεις στη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στον καρκίνο του προστάτη έδειξε ότι το  85% των ριζικών προστατεκτομών γίνεται με χρήση ρομπότ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανασκόπησης, από όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή, οι χειρουργοί εφάρμοσαν ρομποτική τεχνική στο 85,4% των επεμβάσεων. Επίσης, με ρομποτικό σύστημα πραγματοποιήθηκε το 32,8% των ριζικών κυστεκτομών (RC) και το 66,1% των επεμβάσεων μερικής νεφρεκτομής (PN) το 2015.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ρομποτικής χειρουργικής αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 4, 11 και 110 φορές για τις επεμβάσεις ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομής και μερικής νεφρεκτομής αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2005.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, από τις 105.300 χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρού που πραγματοποιήθηκαν το 2005, η ρομποτική χρησιμοποιήθηκε στο 29,6% των περιπτώσεων. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 69,2% των 88,198 χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Μια άλλη μελέτη που έγινε από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern έδειξε την ίδια τάση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ρομποτικά υποβοηθούμενες λαπαροσκοπικές προστατεκτομές εκτελούνται 5 φορές περισσότερο από ό,τι οι ανοιχτές ριζικές προστατεκτομές, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 85% όλων των ριζικών προστατεκτομών που εκτελέστηκαν από ουρολόγους το 2013 στις ΗΠΑ.

“Οι μελέτες δείχνουν ότι η ρομποτική χειρουργική πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή σε πολλές ογκολογικές επεμβάσεις. Ήδη έχει καθιερωθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη κι αυτό γιατί προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, με τη γρήγορη ανάρρωση και την αποφυγή μετεγχειρητικών ουρολογικών προβλημάτων να αποτελούν τα σημαντικότερα. Τα άριστα αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής επιτυγχάνονται επειδή επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν τις επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, να πραγματοποιούν καλύτερα την παρασκευή των ιστών και συνεπώς τον περιορισμό της αιμορραγίας”, ανέφερε ο Δρ Γεώργιος Κυριάκου, διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου. Και πρόσθεσε: “Όσοι χειρουργούνται ρομποτικά, έχουν υψηλότερα ποσοστά εκρίζωσης της νόσου, υψηλότερα ποσοστά εγκράτειας ούρων και διατήρησης της στυτικής ικανότητας”.

Αυτό κατέδειξε και η ανασκόπηση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις συνδέονται με λιγότερη απώλεια αίματος, με λιγότερες περιεγχειρητικές επιπλοκές και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Από την άλλη μεριά μια ρομποτική επέμβαση κοστίζει περισσότερο. “Το τελικό κόστος ενδεχομένως να μην είναι υψηλότερο όταν συνυπολογιστεί το ύψος των χρημάτων που εξοικονομείται από τα λιγότερα νοσήλεια και η μικρότερη απώλεια εισοδήματος λόγω της συντομότερης παραμονής στο νοσοκομείο και της ταχύτερης ανάρρωσης, και φυσικά, δεδομένου ότι το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό, η λιγότερη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, η οποία είναι ανεκτίμητη”, ανέφερε ο Κυριάκου.

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι χειρουργική, ωστόσο σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να προταθεί μόνο παρακολούθηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται ακτινοθεραπεία ή η ορμονοθεραπεία.

Δείτε επίσης