Ευρήματα από την μελέτη Framingham δείχνουν ότι η δεκαετής συχνότητα εμφάνισης άνοιας είναι 1-1,5% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και 7,4 -7,6% για άτομα ηλικίας 75 ετών.
Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Journal of the American Society for Nephrology βρήκε ότι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες και αυξάνεται όταν η ηλικία έναρξης της αιμοκάθαρσης είναι μεγαλύτερη.
Η αιτία για αυτό το εύρημα δεν είναι ξεκάθαρη.
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς,, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας McAdams-DeMarco ανέλυσαν στοιχεία για 356,668 ασθενείς, ηλικίας άνω των 66 ετών, που έκαναν αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.
Διαπιστώθηκε ότι, μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης, η πιθανότητα διάγνωσης άνοιας μέσα σε ένα χρόνο ήταν 4,6% και μέσα στην επόμενη πενταετία ήταν 16% για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες ήταν αντιστοίχως 3,7% και 13%. Ειδικότερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ οι πιθανότητες διάγνωσης ήταν για τις γυναίκες 0,6% και 2,6% για το επόμενο έτος και για την επόμενη πενταετία, ενώ για τους άνδρες 0,4% και 2%.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο μέσα στην επόμενη δεκαετία μετά την έναρξη αιμοκάθαρσης η πιθανότητα διάγνωσης άνοιας ήταν:
- 20% για ασθενείς με ηλικία έναρξης αιμοκάθαρσης 66-70 ετών,
- 24% για τις ηλικίες 71-75 ετών,
- 28% για τις ηλικίες 76-80 ετών,
- 34% για τις ηλικίες 81-85 ετών
- 36% για τα άτομα άνω των 85 ετών.
Άρα η αιμοκάθαρση αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο για άνοια σε σχέση με τα ποσοστά που έχει βρει η μελέτη Framingham για άτομα που δεν κάνουν αιμοκάθαρση.
Πηγή: Dementia, Alzheimer’s Disease, and Mortality after Hemodialysis Initiation.