Η άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα άνοιας

Πιο κοφτερό μυαλό και μνήμη έχουν οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά δραστήριοι, είτε κάνοντας καθημερινά κάποιες ασκήσεις είτε απλώς κάνοντας καθημερινές δουλειές μέσα και έξω από το σπίτι. Διατηρούν καλύτερα τη μνήμη τους και τις νοητικές ικανότητές τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία της σωματικής δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία. Τα οφέλη αυτά είναι υπαρκτά ακόμη και για όσους ηλικιωμένους έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής Άρον Μπούσμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγου, μελέτησαν 454 άτομα, εκ των οποίων τα 191 είχαν συμπτώματα άνοιας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν νοητικά-μνημονικά τεστ κάθε 20 χρόνια, ενώ είχαν συμφωνήσει να δωρίσουν τους εγκεφάλους τους στην επιστήμη έρευνα μετά τον θάνατό τους (μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 91 έτη).

Λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό τους, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό του χεριού τους, η οποία παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις παραμικρές σωματικές κινήσεις τους.

Μετά τον θάνατο ακολούθησε εξέταση του εγκεφαλικού ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων Αλτσχάιμερ και άνοιας, ενώ έγινε συσχέτιση της κατάστασης του εγκεφάλου με την κινητικότητα των ανθρώπων όσο ζούσαν.

Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κινητικότητας κάθε είδους (από το απλό περπάτημα και τις δουλειές του σπιτιού έως τις γυμναστικές ασκήσεις) συνδέονται με καλύτερες μνημονικές και νοητικές επιδόσεις.

Μάλιστα, όσο πιο κινητικός είναι κάποιος, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Ακόμη και όσοι είχαν ενδείξεις Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν καλύτερη μνήμη και νοητική λειτουργία, όταν δεν ήταν αδρανείς σωματικά.

«Η άσκηση είναι ένας φθηνός τρόπος βελτίωσης της υγείας και η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπούσμαν.

Δείτε επίσης