Το παράδοξο της παχυσαρκίας: Λιγότερο θανατηφόρα τα εγκεφαλικά όταν υπάρχουν επιπλέον κιλά

Είναι γνωστό ως “παράδοξο της παχυσαρκίας”. Ενώ δεν είναι καλό να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το προσδόκιμο ζωής όσων έχουν λίγα παραπανίσια κιλά τους βοηθά να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Τώρα μια νέα μελέτη βρήκε πως εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσει ύστερα από ένα εγκεφαλικό. Η μελέτη υποστηρίζει το “παράδοξο της παχυσαρκίας” βρίσκοντας μάλιστα πως όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Zuolu Liu του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στην ετήσια συνάντηση της American Academy of Neurology

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35), είχαν 62% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος (με Δείκτη Μάζας Σώματος 20-24).

Οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30-34) είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ οι υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι με βάρος μικρότερου του κανονικού (με ΔΜΣ κάτω του 20) είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Το παράδοξο της παχυσαρκίας βασίζεται σε παρατηρήσεις. Το επιπλέον λίπος, για λόγους που δεν είναι σήμερα κατανοητοί μπορεί να προστατεύει τους ηλικιωμένους ή ακόμη και όσους έχουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες.

Ένα παράδειγμα του παράδοξου της παχυσαρκίας είναι ότι τα άτομα με λίγα παραπανίσια κιλά και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Άλλα παραδείγματα είναι ότι τα άτομα με επιπλέον κιλά έχουν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από σήψη και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια. Το 2008 μια μελέτη σε 255 Σουηδούς ηλικίας άνω των 75 ετών έδειξε πως όσοι ήταν υπέρβαροι είχαν μικρότερο κίνδυνο για άνοια και το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώθηκε το 2009 από μια αμερικανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Δείτε επίσης