Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκάλι κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων θεωρούνταν πάντα ότι ωφελούν την υγεία, ωστόσο πιο πρόσφατα υπήρξαν ανησυχίες λόγω των προειδοποιήσεων για τη ζάχαρη που περιέχουν και ιδιαίτερα για τη φρουκτόζη. Ενδεικτικό είναι ότι οι πωλήσεις των χυμών φρούτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώνονται σταθερά από το 2011 – από 1 δισ. λίτρα, έπεσαν στα 900 εκατ. λίτρα το 2017.

Μελέτη ερευνητών από το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος παρακολούθησε σχεδόν 35.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 20-70 ετών για σχεδόν 15 χρόνια, ενώ είχε καταγραφεί τι έτρωγαν μέσω ερωτηματολογίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έπιναν 4 με 8 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκάλι την εβδομάδα ή οποιουδήποτε άλλο χυμό φρούτων, είχαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 24%. Ακόμα και ένα ποτήρι κάθε δεύτερη μέρα είχε σημαντικά οφέλη περιορίζοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 20%.

Τα ποσοστά των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκαν επίσης σε όσους έπιναν τακτικά χυμούς φρούτων, κατά 12-13%.

Θεωρείται ότι οι χυμοί φρούτων περιέχουν πολλές φυτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Άρα τα οφέλη για την υγεία – και ειδικότερα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου – αντισταθμίζουν τους κινδύνους από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη δήλωσαν ότι παρά τα προφανή οφέλη των χυμών, καλύτερα είναι να τρώμε τα φρούτα παρά τον χυμό τους ώστε να λαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες.

Δείτε επίσης