Γιατί οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το χαμηλότερο ύψος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν είναι σαφές μέχρι σήμερα εάν αυτές οι στατιστικές σχέσεις είναι αιτιακές ή μεσολαβούμενες από άλλους παράγοντες.

Τώρα, μια μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communication Biology δείχνει ότι οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο), κάτι που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου βρήκαν ότι υπάρχει σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στο ύψος των ανθρώπων και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, με άλλα λόγια οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο -το αντίθετο ισχύει για τον καρκίνο, καθώς οι ψηλοί ή οι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διότι έχουν μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων τα οποία μπορεί να γίνουν καρκινικά.

Η μελέτη περιέλαβε πάνω από 500.000 άτομα ηλικίας 37-73 ετών για το οποία υπάρχουν στοιχεία μεταξύ των ετών 2006 και 2010 στη Μεγάλη Βρετανία. Όλοι οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά καθώς και δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογείται η λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να γίνεται καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου, είπαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο κοντοί καλά θα κάνουν να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους και να μειώσουν έτσι τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

H μελέτη έδειξε ότι ένα αυξημένο ύψος κατά περίπου 6,5 εκατοστά συνδέεται με μείωση κατά 16% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η αιτιώδης επίδραση του ύψους στον κίνδυνο μειώνεται στο 1-3% μετά την προσαρμογή για πιθανούς μεσολαβητές (λιπίδια, αρτηριακή πίεση, γλυκαιμικά χαρακτηριστικά, δείκτης μάζας σώματος και κοινωνικοοικονομική κατάσταση).

Τα άτομα χαμηλότερου ύψους έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, μικρότερο μέγεθος αγγείων κι έτσι οι αρτηρίες τους γίνονται πιο εύκολα αποφραγμένες -με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

Πάντως, η παρούσα  μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση του ύψους με τον διαβήτη τύπου 2, όπως προηγούμενες μελέτες.

Πηγή: Mendelian randomisation analyses find pulmonary factors mediate the effect of height on coronary artery disease.

Δείτε επίσης