Φιναστερίδη και δουταστερίδη αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Δύο συνηθισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη αυξάνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μακροχρόνια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη προκαλεί διόγκωση του αδένα και δυσκολία στην ούρηση. Δύο συχνά συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες είναι η φιναστερίδη και η  δουταστερίδη.

Προηγούμενες σύντομης διάρκειας μελέτες έδειξαν ότι η φιναστερίδη και η  δουταστερίδη μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και να μειώσουν την αντίδραση του οργανισμού στην ινσουλίνη, κάτι που αποτελεί πρώιμη ένδειξη διαβήτη τύπου 2.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν τη χρήση των δύο φαρμάκων σε περίπου 39.000 άνδρες, καθώς και σε μια ομάδα ελέγχου 16.000 ανδρών που λάμβαναν μια άλλη ουσία, την ταμσουλοσίνη.

Όσοι έπαιρναν τη δουταστερίδη είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη και όσοι έπαιρναν τη φιναστερίδη είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, σε σχέση με όσους έπαιρναν τη ταμσουλοσίνη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Λι Ουέι της Φαρμακευτικής Σχολής του UCL, δήλωσε ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι 16 επιπλέον περιπτώσεις διαβήτη για κάθε 500 άνδρες που παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί 20 χρόνια.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακα για την υπερπλασία του προστάτη, αλλά να κάνουν συχνότερες εξετάσεις για διαβήτη.

Δείτε επίσης